MENU...
Facebook

Chrupiące kurczaki

Chrupiące kurczaki

Kurczak w maślance - klasyka zza Atlantyku. Katovicky Fried Chicken :) Soczyste kawałki kurczaka otulone trzaskającą w zębach, aromatyczną skorupą.

  • dowolne kawałki kurczaka ( z kośćmi lub bez) - najlepiej szczęśliwie hodowanego - bez antybiotyków, gmo, serwisów informacyjnych i filmów Patryka Vegi
  • kubek maślanki
  • 1 jajko
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • przyprawy - zestaw absolutnie dowolny 
  • olej do smażenia

Z KFC rzekomo wyciekła oryginalna receptura. Nie wiem czy do dziś taką stosują ale podobno zaczynali od takich przypraw:  2/3 łyżki stołowej soli, 1/2 łyżki stołowej tymianku, 1/2 łyżki stołowej bazylii, 1/3 łyżki stołowej oregano, 1 łyżka stołowa soli selerowej, 1 łyżka stołowa czarnego pieprzu, 1 łyżka stołowa sproszkowanej musztardy, 4 łyżki stołowe papryki, 2 łyżki stołowe soli czosnkowej, 1 łyżka stołowa mielonego imbiru, 3 łyżki białego pieprzu.

W życiu tego nie odtworzyłem :) Za każdym razem doprawiam inaczej - co tam jest pod ręką akurat :)  

Jajko trzeba dokładnie roztrzepać z maślanką. Opcje doprawiania są dwie - uważam, że lepsze efekty daje wymieszanie przypraw z maślanką. Jak kurczak w tym poleży to na dobre mu to wychodzi, bo aromat wchodzi głębiej w mięso. W oryginalnym przepisie przyprawy dosypuje się w dalszym etapie do mąki. 

Tak czy siak - kurczacze elementy winne popluskać się w maślankowej kąpieli około 20-30 minut.  A prosto z niej - siup do mąki.

Wjazdowe nowości zawsze na facebookowym profilu - zapraszam do polubiania - klik

Tu następuje proces, który na Śląsku nazywamy "szelontaniem" :D. Trzeba konkretnie wytrząść pojedynczo kurze elementy w tej mące i strząsnąć jej nadmiar. Potem położyć na jakiejś kratce - takiej z piekarnika - i niech sobie jeszcze około kwadransa poleżą. Potem chlup do gorącej rafinowanej kąpieli - 170 stopni - niewielki ogień, w zależności od wielkości kawałka od kilku do kilkunastu minut  i można się rozchrupywać. Żeby chrupiało jeszcze bardziej można usmażyć je tak na 70%, wyciągnąć, pozwolić im wystygnąć około kwadransa i wtedy usmażyć raz jeszcze.  Na imprezę jak znalazł, można przygotować wcześniej i podpiec w piekarniku.

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę? Szukasz pomysłu na menu, które oczaruje gości? Jednocześnie nie masz ochoty na spędzenie wielu godzin w kuchni... 

Tutaj jest wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Pięć gotowych menu, które zaskoczą, zachwycą i umilą każde domowe przyjęcie. Bogate, nietuzinkowe i estetycznie podane pyszności doskonale wpiszą się w każdą rodzinną uroczystość czy spotkanie towarzyskie.

Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego! Spróbuj! Ty i Twoi goście będziecie zachwyceni! 

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)