Ciasto kakaowe
To proporcje na małą blachę 20x26 cm.
Do miski wrzuć (kolejność bez znaczenia):
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklankę oleju
- 1 szklankę cukru
- 1 szklankę mleka (znaczy ale wiecie - tylko zawartość, szklanki nie)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki dżemu - wybór dowolny
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki kakao
- szczypta soli
- 1 jajko
Teraz mikser i bziuuuuu - tak żeby się wszystko ładnie połączyło. Formę najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia, masa do środka i do piekarnika - 180 stopni - ok. 40 minut.
Test metodą patyczkową. Jak ktoś lepiej niż pieczenie ogarnia motoryzację, to to coś takiego jak badanie poziomu oleju w silniku - tylko odwrotnie. Wkładasz patyczek - wyciągasz - jak jest suchy to w aucie źle, w cieście dobrze :)
Jeszcze polewka. Śmietanka 30% i gorzka czekolada w proporcji wagowej 1:1. Wystarczy zagotować śmietankę, ściągnąć z grzania i rozpuścić w niej czekoladę. Po chwili ładnie zgęstnieje - i viola.
Żeby zrobić całkiem przyzwoity piernik wystarczy z przepisu odjąć 1 łyżkę kakao i dodać sporawo przyprawy do piernika - i druga viola.
________________________________________
Szukasz pomysłu na imprezę domową?
Tutaj znajdziesz o wiele więcej!
Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!
To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.
Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy.
Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.
Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego!