MENU...
Facebook

Tartaletki z pure z groszku i kaczką

Tartaletki z pure z groszku i kaczką
Przystawki z serii "jak oczarować gości i nie narobić się za bardzo". Superkruche ciasto kruche niemal rozpływające się w ustach, po brzegi wypełnione groszkową treścią w dwóch wariantach smakowych

Na 18-20 tartaletek:
  • 300 g mąki krupczatki + trochę do podsypania
  • 160 g zimnego masła + trochę do wysmarowania
  • dwa żółtka
  • 2 łyżki zimnej wody
  • duża szczypta soli

 Zasadniczo sposób przygotowania jest taki jak tu (kliknij)  Nie ma jednak takiego fensi rancika, ale robi się za to znacznie szybciej. W rozwałkowanym cieście trzeba wyciąć kółka o średnicy nieco większej od dna foremki i wkładając kółko do foremki ulepić miseczkę. Reszta bez zmian. Znaczy nakłuwanie, na górę folia z obciążeniem, pieczenie w 180 stopniach - najpierw 15 minut z obciążeniem, potem jeszcze z 10 minut. W foremkach winny zostać do wystygnięcia. 

Teraz wypełnienie. Wymyśliłem sobie połączenie zielonego groszku z pieczoną kaczką, ktorej smak podbity jest kwaśnawą miechunką. Żeby nieco urozmaicić w drugim wariancie groszek doprawiony jest wasabi, a smakową kontrę daje listek mięty.  Ale po kolei.

Składniki na oba rodzaje

  • 200 gramów zielonego groszku - mrożony raczej, chyba że ktoś ma dostęp do świeżego. Zdecydowanie nie polecam używania do tego groszku z puszki bo róznica smaku jest jak między Broadwayem, a bazarkiem w Będzinie. 
  • opakowanie serka śmietankowego
  • pierś z kaczki - bez skóry 
  • łyżka oliwy
  • ciut soli
  • kilka owoców miechunki - można kupić nawet w dyskontach
  • kilka pomidorków
  • kilka listków mięty
  • trochę kiełków - najlepiej fioletowych żeby kontrastowały kolorystycznie 
  • wasabi - ilość zupełnie subiektywna 

Kaczkę usmażyłem na kapce oliwy soląc tylko. Zasadniczo taka pierś osiąga najlepsze parametry smakowo-konsystencyjne będąc średnio-wysmażoną. Tak żeby w srodku była jeszcze różowawa. Tu znajdziecie sposób manualnego sprawdzenia stopnia wysmażenia mięsa.  Po usmażeniu na boczek, niech odsapnie, rozluźni się, wystygnie.

Groszek ugotowałem w małej ilości lekko osolonej wody i zblendowałem go na gładko z serkiem doprawiając nieco solą. Podzieliłem masę na pół i do jednej części dodałem wasabi. 

Groszkowym puree wypełniłem tartaletki i ułożyłem na nich plastry kaczki. W wersji łagodnej towarzystwa kaczce dotrzymuje pół miechunki i ciut kiełków, w wersji pikantnej pół pomidorka i listek mięty. 

Można śmiało nałożyć i kilka godzin przed imprezą - spokojnie -  tartaletki nie rozmiękną. Trzeba tylko przykryć z góry jakąś folią żeby nie obeschły, i raczej trzymać na zewnątrz niż w lodówce, chyba że upał jest niemiłosierny i panta rhei.

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?

Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)