Tartaletki z łososiem i serkiem chrzanowym
Wiadomo - można użyć gotowych spodów - drogie nie są i też będą ok, ale to jednak różnica jak między nowym Bentleyem, a Nowym Bytomiem.
Oto bardzo klasyczny przepis na niezwykle kruche ciasto kruche - rozpływa się w ustach, a nie w dłoni. Przydadzą się foremki - do babeczek, muffinek albo jakieś takie.
Na 18-20 tartaletek:
- 220 gr mąki krupczatki + trochę do podsypania
- 120 gr zimnego masła + trochę do wysmarowania
- dwa żółtka
- 2 łyżki zimnej wody
- duża szczypta soli
Ciasto jest jak Szwajcaria - bogate, a jednocześnie zupełnie neutralne. Można je napełnić na słodko, na słono - jak kto chce. Tu pierwsze skrzypce zagra wędzony łosoś w akompaniamencie puszystego serka. Potrzebujemy więc:
- 2 kubeczki puszystego serka naturalnego - może być też ricotta
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- duża garść posiekanego koperku
- 2-3 łyżki chrzanu - różne firmy różnie chrzanią więc trzeba dosmakować
- kapka soli i świeżo mielonego pieprzu
- 150 gr łososia wędzonego lub innej ryby podobnie spreparowanej
Wystarczy wymieszać, wypełnić tartaletki, wypełnić brzuchy, mniam...
Przepis jest częścią znacznie większego planu - menu imprezowego złożonego z zestawu nietuzinkowych przystawek i ciepłego dania. Znajdziesz go o tutaj (klik)
Istotą zestawu jest różnorodność i śmiałe połączenia smaków różnych kuchnii świata. Jest francuska tapenada, bliskowschodni kremowy hummus, bałkański ajvar i pikantna meksykańska salsa, a do tego chrupiące paluchy drożdzowe i świeże warzywa pokrojone w słupki. Są swojskie kwaskowe śledzie w musztardzie i pachnąca pieczoną papryką makaronowa sałatka. Lekkie tartaletki z kruchego ciasta łączą wyraziste smaki łososia i szynki z kremowym wypełnieniem, a warstwy trzaskającego w zębach greckiego ciasta filo kryją intensywne nadzienia. Dość ciężki pieczony boczek występuje w asyście kwaśnej surówki i pikantnych buraków. Kompozycję taką docenią zwłaszcza umęczeni wielogodzinną, nierówną walką z wszelkimi postaciami alkoholu etylowego.
W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2