Grillowany kurczak z cheddarem
Składnikó kilka. Na tyle tu wyrazistych smaków, że nie ma co przesadzać z kombinatoryką. Oczywiście można takiego kurczaka podać w innym towarzystwie, ale ze szpinakiem i zgrillowanymi pomidorkami współgra wspaniale.
Niniejsze danie wystąpi w składzie:
- kurza pierś - wiadomo, im lepszy kurczak tym lepszy,
- cheddar - garść
- szpinak baby - ze 150 g
- czosnek - ilektotamchce - ale ze dwa ząbki minimum
- kilka pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- szczypta suszonego oregano
Przyda się też kilka wykałaczek. No i tak - dumnie wypiętą pierś przerżnąć wpół, lekko przysolić i napakować sera - jak na załączonym obrazku. Złożyć, spiąć wykałaczkami, z wierzchu maznąć oliwą, jeszcze raz przysolić delikatnie, pieprz, oregano i hop na dobrze rozgrzaną patelnię grillową / grilla / opiekacz czy co tam kto posiada.
W tym czasie na zwykłej patelni rozgrzać łyżkę oliwy (może być i masło). Chwilkę podsmażyć czosnek i siup szpinak. Chwil kilka. Niech tylko zwiotczeje i gotowe.
Po 4-5 minut z każdej strony i powiino być ok, ale kurczak musi być "zrobiony". Ślady surowizny grożą paradoksem często-rzadko albo jeszcze poważnejszymi sprawami.
Mnej więcej w połowi grillowania kurczaka dorzucić pomidorki. Całości zapewniłem jeszcze towarzystwo nasączonych lekko oliwą grzanek, bo zawsze fajnie gdy coś w jedzeniu chrupie.
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik