Karkówka w sosie
Rzeczywiście jest coś niezwykłego w sporych gabarytów kawałkach mięsa pławiących się w gęstym sosie. Niby to finezyjne jak betoniarka, a naród łaknie bez względu na wiek, płeć i stan posiadania.
Nie robię często takiego mięsiwa - w ogóle raczej jem mięsa mniej niż więcej, ale jak już jest - niech to będzie karkówka godna najlepszego baru mlecznego w całym powiecie. Dietetycy niech chwilowo przymkną oczy - będzie grubo :D
- kilogram karkówki pociętej w plastry ok. 3 cm
- 0,6 litra solidnego rosołu - na wodzie oczywiście też da radę, ale wtedy mięso musi część swojej dobroci tej wodzie oddać, a to bardzo spłaszcza smak. Przy rosole albo innym rzetelnym bulionie sos ma więcej mocy, głębi i w ogóle jest ze sto razy lepszy
- 2 łyżki musztardy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka masła
- kapka oliwy, sól, pieprz
Mięso - w temperaturze pokojowej - dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem, nacieram oliwą i obsmażam na suchej patelni - po kilka minut z każdej strony. Potem układam obsmażone plastry w naczyniu żaroodpornym. Na tej pomięsnej patelni czai się jeszcze wiele dobrego. Rozpuszczam na niej masło, dodaję niechlujnie pociachany czosnek i sypię mąkę - czyli generalnie zasmażka. Dokładnie rozprowadzam mąkę w maśle i zalewam gorącym rosołem mieszając żeby się grudki nie porobiły. Na koniec jeszcze musztarda i pieprz, tym zalewam plastry mięsa, naczynie przykrywam i do piekarnika - 140 stopni - więcej nie trzeba. No i można iść na spacer - nic nie trzeba mieszać, nic się nie przypala - luz na jakieś dwie i pół godziny. Potem podnoszę pokrywkę i piekę jeszcze pół godziny, zeby sos się zredukował i zagęścił.
I już. Właściwie gotowe. Na górze zbiera się tłuszcz. Można zamieszać i ukryć go w sosie :) albo łyżką ściągnąć i będzie bardziej dieto-przyjaźnie. A to mięso jest tak miękkie, że trzeba nabierać łopatką, żeby się nie rozpłynęło :)
________________________________________
Szukasz pomysłu na imprezę domową?
Tutaj znajdziesz o wiele więcej!
Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!
To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.
Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy.
Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.
Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego!