Kremowa zupa ziemniaczano-grzybowa
- kurczak - cały
- 1,5 kg ziemniaków
- włoszczyzna - 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera
- duża cebula
- garść suszonych grzybów
- kilka liści laurowych i kulek ziela, 2 goździki, sól, pieprz,
- duża szczypta startej gałki muszkatołowej
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 jajka
- szczypta cayenne
- garść sera parmezanowego
Grzyby zalałem zimną wodą (około litra) - w celu namoczenia.
Drób rozebrałem, piersi zamroziłem - do wykorzystania późniejszego. Korpus i uda zalałem wodą, dorzuciłem liście, kulki i goździki (goździki to sekretny składnik moich rosołów i bulionów) i dwie łyżeczki soli. Zalałem po kokardę zimną wodą i na małym ogniu zagotowałem. Jak zabulgotało dorzuciłem warzywa i tak sobie na małym ogniu pyrkało trzy godziny.
Bulion odcedziłem przez drobne sitko.
Teraz pasztet. Robiłem trochę później bo rozkosznie objadłem się zupą i pławiłem się w błogostanie.
Na łyżce masła usmażyłem na złoto cebulę. Razem z resztą ugotowanych grzybów, warzyw z bulionu i mięsem kurczaczym przepuściłem ja przez maszynkę do mielenia.
Po upieczeniu, jak tylko ciut stężeje, wyciągam taki pasztet z formy, kładę spodem do góry bezpośrednio na blasze i piekę jeszcze kwadrans żeby schruptał się ze wszystkich stron.
________________________________________
Szukasz pomysłu na imprezę domową?
Tutaj znajdziesz o wiele więcej!
Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!
To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.
Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy.
Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.
Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego!