Lawasz z chrupiącą kaczką
Szybkie, łatwe, kebabopodobne, na obiad, kolację, lunch, do pracy i szkoły. Warzywne czyli zdrowe, można więc poszaleć z dodatkiem smażonej, chrupiącej kaczki. Oczywiście wszystko jest wymienialne - kaczka może być kurczakiem czy czymś zupełnie niemięsnym, a i cały zestaw dodatków jest całkowicie wymienialny.
Czas przygotowania to maksymalnie 15 minut. Proporcji nie będę podawał, bo tu to zupełnie nie ma sensu. Najpierw kaczka
- piersi z kaczki - bez skóry
- mąka - kukurydziana albo pszenna
- sól
- kapka tłuszczu do smażenia - u mnie oliwa
Chciałem, żeby kaczka smakowała zupełnie jak kaczka - więc z przypraw sól jedynie. Piersi w plasterki albo paseczki. Duża szczypta soli i obtoczenie w mące. Teraz patelnia z grubym dnem - dobrze rozgrzana oliwa i smażenie. Nie za dużo na raz - kawałki na patelni nie powinny na siebie nachodzić. Jeśli jest dużo - lepiej smażyć partiami. Mniej więcej po dwie minuty z każdej strony żeby dobrze się przysmażyło. I jak w przypadku każdego obsmażania - nie mieszać za często. Niech temperatura chwyci mięso piękną opalenizną - wtedy siup na drugą stronę.
No i cała reszta:
- rukola
- kiełki
- awokado
- cebula
- korniszon
- papryka
- pomidor
- ogórek
- co-kto-tam-chce-jeszcze
Jeszcze tylko zwinąć i da da thats all folks.
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik