Pierś kurczaka pieczona w boczku
I tak oto z dumnie wypiętą piersią staję przed Wami prezentując danie... skromnie mówiąc... fenomenalne. Jedno z tych, przy których trzeba naprawdę się powstrzymywać żeby nie oblizywać talerza. Soczysty kurczak nafaszerowany ciągnącym się cheddarem, pławiący się w lubieżnie aksamitnym sosie z suszonych grzybów.
Zacznijmy od sosu gdyż wymaga czasu najwięcej.
- garść suszonych grzybów
- 300 ml śmietanki 30%
- pół litra czystego rosołu lub innego bulionu - na wodzie też pocięgnie, ale różnica w głębi smaku jest jak między basenem olimpijskim, a prysznicowym brodzikiem
- 1 cebula
- 1 łyżka masła albo oliwy
- łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego - szałwia, tymianek i rozmaryn też pasują idealnie
- szczypta soli i całkiem sporo świeżo mielonego pieprzu
Teraz... o kurczę!
- piersi kurczaka - najlepiej bez GMO, terapii antybiotykowych i innych cudów
- kawałek cheddara
- wędzony boczek w długich cienkich plastrach - niestety te boczki najczęściej mają w sobie więcej azotynów niż PKN Orlen, ale można i nabyć "czyste" w całkiej rozsądnej cenie
W młodzieńczą pierś winno się bezpardonowo wbić ostrze tworząc kieszonkę, ale tak by nie zrobić dziur gdzieś z boku. W otwór wetknąć cheddar. Najlepiej nie tarty, a w jednym kawałku - gruby plaster - o szerokości trzech i grubości jednego centymetra - mniej-więcej. Dobrze jest otwór spiąć wykałaczką, czy tam agrafką nawet :) Jeszcze tylko boczkowa otulina i do piekarnika - 180 stopni - bez przykrycia. Przez 10 minut z grzaniem góra-dół, a 10 kolejnych z funkcją grillującą. Aaaa... soli nie trzeba właściwie wcale, bo z zewnątrz nasoli boczek, a od środka ser - chyba, że ktoś naprawdę potrzebuje.
Niesamowita sprawa, bo podczas pieczenia wypełnione cheddarem piersi puchną jak po użądleniu trzmiela, a kiedy się je rozkroi samorzutnie wypływa wspaniale ciągnąca się, cheddarowa lawa...
Niesamowita sprawa, bo podczas pieczenia wypełnione cheddarem piersi puchną jak po użądleniu trzmiela, a kiedy się je rozkroi samorzutnie wypływa wspaniale ciągnąca się, cheddarowa lawa...
________________________________________
Planujesz domową imprezę? Szukasz pomysłu na menu, które oczaruje gości? Jednocześnie nie masz ochoty na spędzenie wielu godzin w kuchni...