Polędwiczka z rusztu i marynaty
Potem może już sobie spokojnie poleżeć - tak do pół godziny - w temperaturze takiej, że jak przyłożysz rękę nad kratkę to parzy dopiero po kilku sekundach.
W warunkach domowych - obsmażenie i ze 20-25 minut w 160 stopniach wystarcza całkowicie. Przy marynacie zalegającej grubą warstwą nie obsmażam tylko nastawiam piekarnik na 200 stopni i po 5 minutach pieczenia zmniejszam temperaturę do 160.
Polędwiczka winna być w środku miękka i soczysta. Nigdy krwista jak stek czy niedopieczona (to po prostu niebezpieczne), ale też z drugiej strony "przeciąganie" tak delikatnego mięsa winno być zakazane pod karą co najmniej grzywny.
Marynata - tudzież glazura - ważna rzecz. Wrzucam kilka pomysłów - wszystkie całkowicie modyfikowalne więc śmiało można odkryć w sobie Bacha i komponować ile wlezie.
Musztardowo-miodowa
2-3 łyżki oliwy, łyżka soku z cytryny (albo octu z jabłek lub winnego), dwie łyżki miodu, 2 łyżki musztardy (wedle upodobań ostrości), zgnieciony ząbek czosnku, łyżka ziół prowansalskich
Tex-Mex
5 łyżek ketchupu, łyżka papryki słodkiej, 3-4 zgniecione ząbki czosnku, 3 łyżki octu balsamicznego, sok z 1 pomarańczy, łyżeczka tymianku (świeży albo suszony), zmielone albo rozdrobnione w moździerzu: łyżeczka nasion kopru włoskiego, 2-3 goździki, doostrzenie papryką w płynie lub proszku - wedle uznania
Bliskowschodnia
kubeczek jogurtu, sok z połówki cytryny, łyżka oliwy, alternatywnie 2 łyżki przyprawy kebab/gyros/shoarma albo własna kompozycja - kuminu, papryki słodkiej, chilli, kolendry, gorczycy białej, pieprzu, suszonego czosnku i kurkumy
Orientalna
2-3 łyżki oleju sojowego (albo oliwy), 3 łyżki sosu sojowego, sok z połówki limonki, łyżeczka startej skórki z limonki, 2-3 zgniecione ząbki czosnku, posiekana papryczka chilli, łyżeczka startego imbiru, łyżeczka cukru trzcinowego
Moja ulubiona
2-3 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku zgniecione, ok. pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu kolorowego, łyżka papryki wędzonej słodkiej, łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego, 2 łyżki sosu sojowego, łyżka octu balsamicznego
W marynacie zostawiam - od 6 do 24 godzin (w zależności od okoliczności).
Solę dopiero po położeniu na ruszt, a w czasie pieczenia smaruję resztą marynaty.
Wszystkie te marynaty świetnie pasują do inszych grillowanych inszości - szaszłyków, elementów kurczaka, karkówki, a i w połączeniu z warzywami można osiągnąć nader ciekawe efekty :)
________________________________________
Szukasz pomysłu na imprezę domową?
Tutaj znajdziesz o wiele więcej!
Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!
To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.
Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy.
Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.
Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego!