Mini-serniczki z żurawiną
Na 18-20 sztuk:
- 300 gramów mąki krupczatki
- 150 gramów masła - zimnego - pokrojonego w kosteczkę
- pół łyżeczki soli
- 2 żółtka
- 2 łyżki zimnej wody
- saszetka przyprawy do piernika (20 gramów)
Wszystko razem do miski i porządne zagniecenie. Wyrabiać trzeba z pięć do siedmiu minut żeby trochę gluten rozruszać. Kiedy ciasto jest sprężyste i jednolite - w kulkę, do woreczka i do lodówki na co najmniej pół godziny.
Wnętrza foremek nieznacznie nacieram masłem. Ciasto jest dość tłuste i mocno lepi się do wałka. Dlatego zamiast podsypywać mąką i psuć konsystencję - wałkuję je między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Powinno mieć ze 3-4 milimetry grubości.
Teraz już tylko wystarczy wykroić krążki - trochę większe niż otwory i delikatnie umieścić je w foremce tak by przylgnęły doń szczelnie. Dno ciasta ponakłuwać widelcem. Na górę nałożyć kawałki folii aluminiowej i wypełnić czymś sypkim, ale niezbyt drobnym - na przykład grochem albo fasolą.
Piekę w 180 stopniach - góra dół - najpierw ok. 15 minut - potem ściągam folię z fasolą i tak piekę jeszcze 7 minut. Ważne żeby ich od razu po upieczeniu nie wyciągać z foremki. Wystygną, stężeją nieco, - będzie łatwiej i bezpieczniej.
W niniejszych tartaletkach nie ma cukru więc można je wypełnić czymkolwiek się zechce. Na przykład tak (kliknij).
Teraz wsad:
- 500 gramów mielonego twarogu sernikowego
- 50 gramów drobnego cukru
- 1 jajko
- 1 saszetka budyniu waniliowego (35 g) bez cukru
- 200 gramów konfitury z żurawiny
- garść płatków migdałowych
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik