Ogórkowa
Swoje doświadczenia w zakresie tej cudownej, płynnej strony kulinariów opisałem tu (kliknij)
Jeśli chodzi o rzeczoną ogórkową - w zasadzie ekspresowa, choć biorąc pod uwagę kiszenie ogórków i gotowanie bulionu - to już nie tak bardzo.
Potrzebujemy co następuje:
- 2 litry bulionu - czystego rosołu, wywaru na wędzonce etc.
- trochę mięsa pozostawionego z tegoż bulionu
- pół kg kiszonych ogórków - potartych na małych oczkach + trochę wody z ogórków
- 200 ml śmietany 18%
- kilka ziemniaków - pokrojonych w kostkę - najlepiej z odmian sałatkowych vel do gotowania
- ciut pieprzu i soli
Kiedy więc ziemniaki są już prawie gotowe - hop do gara potarte ogórki (można je wcześniej podsmażyć chwilę na odrobinie masła)
Z pięć minut niech się pogotuję i chlup z zahartowanej śmietany (znaczy się trzeba do śmietany dodać trochę gorącej zupy, zamieszać i dopiero tę substancję lać do gara - inaczej się zwarzy lub jak niektórzy uparcie twierdzą - zważy)
Na sam koniec porwane asymetrycznie mięcho, sól i pieprz wedle uznania i korekta smaku przy pomocy soku z ogórków - do uzyskania pożądanej kwaśności.
No wiem, że niektórzy dodają marchewki, pietruszki, koperku czy jeszcze co tam innego, ale co mi tam będą takie rzeczy ogórkowe fen shui zaburzać.
A jak do kiszenia ogórków dodacie trochę buraka - to będą wyglądać jak te ze zdjęcia.
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik