MENU...
Facebook

Pasztet warzywny

Pasztet warzywny
W zasadzie resztkowy, acz smakowo pierwsza klasa. Z warzyw po ugotowanym bulionie. Co prawda gotowanie zubaża jarzyny - część dobroci zostaje zamordowana temperaturą, część zostaje w wywarze, więc tych wartości pozostaje około połowy. No ale to jeszcze cała połowa. Nikt raczej nie wywala połowy paczki ciastek bo "w sumie to już bezwartościowe popłuczyny". 

Potrzebujemy co następuje

  • 500-600 gramów  ugotowanej włoszczyny - seler, marchewka, pietruszka - por jeszcze daje radę, ale cebuli lepiej w to nie mieszać
  • 2 jajka
  • 1 puszka fasoli czerwonej albo białej lub analogiczna ilość ugotowanej, może być również ciecierzyca, soczewica albo dowolna inna strączkowa, która nam ustabilizuje konsystencje
  • bułka tarta - mniej więcej szklanka, ale to też zależy od "mokrości" warzyw.
  • sól, pieprz - wedle woli
  • 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • łyżka papryki słodkiej wędzonej
  • trochę masła i bułki tartej do wyłożenia formy

No to teraz to wszystko trzeba spasztecić. Warzywa i fasola przez maszynkę do mielenia (blender zrobi dźem). W misce ogólne zamieszanie czyli zmielona masa, jajka, przyprawy i bułka tarta. Na tym etapie pasztet powiniem mieć konsystencję mniej więcej piasku kinetycznego (polecam taki piasek wszystkim dzieciom i rodzicom lubiącym sprzątać :D ).

Keksówkę smaruję wewnątrz masłem, obsypuję bułką tartą, wypełniam pasztetem i do piekarnika - grzanie góra/dół - 200 stopni - około 80 minut. Żeby pasztet wyszedł bez oporów z keksówki trzeba mu dać z kwadrans na wystygnięcie i stężenie. Po wyciągnięciu obracam go tym przypieczonym w dół i piekę jeszcze jakieś 15-20 minut - żeby przychruptał równo ze wszystkich stron.

Nie powiedziałbym, że to alternatywa dla tradycyjnego pasztetu - o takiego - ale jest naprawdę zacny. No i nic się nie marnuje. 

 

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?

Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)