Pasztet z kurkami
Proporcje są mocno orientacyjne, jak czegoś będzie trochę mniej albo więcej to też się pasztet nie zawali. Piekłem w keksówce 11x24.
- 200 gramów kurek
- 400 gramów ugotowanego mięsa z wywaru - użyłem kurczaka i żeberek wieprzowych, ale nada się każde inne
- 300 g wątróbki drobiowej
- 3 kopiaste łyżki bułki tartej
- 2 jajka
- 1 duża cebula
- duużo świeżo mielonego pieprzu
- łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
- sól - zależy od tego jak słone jest mięso, ale płaska łyżeczka to takie minimum
- tłuszcz - masło albo jakiś dobry smalec - im chudsze mięso tym więcej - dla mieszanego ze 3 łyżki. Świetnie nada się również tłuszcz ściągnięty z powierzchni gotowanego rosołu czy innego wywaru
Kurki oczyszczone, pociachane niezbyt drobno. Usmażone z cebulą na maśle. Wątróbka też oczyszczona i usmażona - jak się da tylko kapkę tłuszczu to nie pryska wcale. Można też upiec - 10-15 minut w 180 stopniach.
Mięso i wątróbka - ziuu przez maszynkę do mięsa. Do michy jeszcze jajka, przyprawy, dwie łyżki bułki tartej, kurki, cebula i robótki ręczne. Po dokładnym wymieszaniu test smaku... lekkie dosolenie... drugi test... trzeci... powstrzymanie się przed wchłonięciem wszystkiego.
Na tym etapie to doskonały farsz do pierogów, krokietów albo takich pasztecików
Tym razem jednak keksówka wysmarowana masłem, wysypana bułką tartą, wypełniona niemal po brzegi. To "niemal" przez te wszystkie testy smaku!
Pieczone godzinę w 180 stopniach, na ostatnie 10 minut właczyłem tylko funkcę grill żeby pasztet przypiekł się nieco od góry.
Jacieeeee jakie to jest dobre... i na przykład z jakąś ciekawą konfiturą albo takim porzeczkowym chutneyem - czad!
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi, party w ogrodzie? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik