Pieczarki panierowane
Jak sama nazwa wskazuje potrzebujemy pieczarek i panierki, no i nieco tłuszczu.
Kapelusze pieczarek po prostu oczyszczam.
Panierka:
- mąka - pszenna powinna ogarnąć temat, ale lepiej sprawdza się ziemniaczana albo skrobia kukurydziana, panierka lepiej się trzyma i jest bardziej chrupiąca.
- jajko
- duża szczypta soli
- duża szczypta pieprzu
- pół łyżeczki suszonego tymianku
- fajnie też gra do tego pół łyżeczki wędzonej papryki
- bułka tarta
Jajo dokładnie bełtam z przyprawami. Pieczarki kolejno - do mąki - strzepuję jej nadmiar - do jajka i w bułkę.
Można smażyć w głębokim tłuszczu - chwila takiej kąpieli do zbrązowienia i smacznego. Albo na patelni - jakiś centymetr dobrze oleju, smażę na średnio dużym ogniu - raz dwa - szybciutko - bo jak temperatura od razu nie "złapie" zaczną puszczać wodę to z panierki robi się dżem i w ogóle kaplica.
________________________________________
Lubisz zupy? Szukasz pomysłów na wspaniałe smaki i nowe, nietuzinkowe połączenia?
Kliknij i zobacz wjazdowe kompendium zupowarnictwa: e-book "Świat ...jest do... Zupy".
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik