MENU...
Facebook

Pieczarki panierowane

Pieczarki panierowane
Niewiele tu jest do pisania. Zasadniczo życie z panierowanymi pieczarkami jest o wiele lepsze niż bez panierowanych pieczarek i tyle. Zdrowe to i dietetyczne jak klasyczna kuchnia brytyjska, ale co tam - raz na jakiś czas wątroba przebaczy, a kubki smakowe podziękują.

Jak sama nazwa wskazuje potrzebujemy pieczarek i panierki, no i nieco tłuszczu. 

Kapelusze pieczarek po prostu oczyszczam. 

Panierka: 

  • mąka - pszenna powinna ogarnąć temat, ale lepiej sprawdza się ziemniaczana albo skrobia kukurydziana, panierka lepiej się trzyma i jest bardziej chrupiąca.
  • jajko 
  • duża szczypta soli
  • duża szczypta pieprzu
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • fajnie też gra do tego pół łyżeczki wędzonej papryki
  • bułka tarta

 

Jajo dokładnie bełtam z przyprawami. Pieczarki kolejno - do mąki - strzepuję jej nadmiar - do jajka i w bułkę. 

Można smażyć w głębokim tłuszczu - chwila takiej kąpieli do zbrązowienia i smacznego. Albo na patelni - jakiś centymetr dobrze oleju, smażę na średnio dużym ogniu - raz dwa - szybciutko - bo jak temperatura od razu nie "złapie" zaczną puszczać wodę to z panierki robi się dżem i w ogóle kaplica. 

________________________________________ 

Lubisz zupy? Szukasz pomysłów na wspaniałe smaki i nowe, nietuzinkowe połączenia? 

Kliknij i zobacz wjazdowe kompendium zupowarnictwa: e-book "Świat ...jest do... Zupy". 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)