Pierogi z kaszą i grzybami
Składników mało, za to proces przygotowania taki, by wycisnąć z nich maksimum smaku i wartości wszelakich.
- garść suszonych grzybów leśnych
- 1 cebula
- 200 gramów palonej kaszy gryczanej - lub innej wedle uznania
- kapka tłuszczu do smażenia
- łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego - w tym towarzystwie robi wspaniałą robotę
- sól
- świeżo mielony pieprz
Pierwej grzyby. Trzeba je namoczyć co najmniej godzinę w mniej więcej 300 mililitrach zimnej wody. Potem w tej samej wodzie ugotować - jakieś 25 minut na małym ogniu pod przykrywką. Dalej - wyłowić grzyby, a do wody wrzucić dużą szczyptę soli i dokładnie wypłukaną kaszę. Grzyby pociachać na drobniutko, wrzucić z powrotem do gara, pokrywka na górę i gotować do kaszy miękkości czyli jakieś 15-20 minut. W tym czasie kasza winna całą wodę wypić - żadnego odlewania - cały smak ma zostać w farszu. Jeśli wody brakuje, a kasza wciąż twardawa można śmiało kapnąć nieco wrzątku. Jeśli jest już miękka, a wciąż wody jest nadmiar - wystarczy ściągnąć pokrywkę - parowanie załatwi sprawę.
W międzyczasie można usmażyć pociachaną drobno cebulę. Potem zmieszać z kaszą, doprawić niedźwiedzim czosnkiem, pieprzem, w miarę potrzeb solą i farsz gotowy.
Ciasto robię też bez komplikacji:
- pół kilograma mąki pszennej + ok. 50 gramów do podsypywania
- ćwierć litra ciepłej wody
- czubata łyżeczka soli
Solidnie wyrabiam, w woreczku odstawiam na pół godziny do lodówki żeby odpoczęło, podsypując wałkuję niezbyt cienko - tak na nieco ponad milimetr. Generalnie im bardziej mokry farsz tym grubiej wałkuję ciasto.
Nadziewanie, obowiązkowa falbanka i do wrzątku na 3-4 minuty. Do spożycia prosto z wody, albo na złoto podsmażone - jak na załączonym materiale foto.
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik