Quiche ze szparagami
Jest tu wszystko co szparagi kochają - jajka, masło, dojrzewająca szynka, twardy ser.
Klasycznie francuzi (quiche to ich wynalazek) używają ciasta kruchego - takiego jak tu. Pójdziemy trochę inną drogą, krótszą, ale wcale nie gorszą. Ciasto filo. Cieniutkie jak papier arkusze pochodzenia greckiego. Fantastycznie chrupiące. Można już dostać nawet w dyskontach więc nie powinno być z tym problemu. W rulonie - zależnie od firmy - jest 7-8 arkuszy.
A oto co jest potzrebne:
- 4 arkusze ciasta filo
- 100 gramowe opakowanie szynki dojrzewającej
- szparagi zielone - sztuk tyle co plastrów szynki
- 200 g śmietany 12%
- 2 jajka
- łyżka masła
- 50 g startego parmezanu, grana padano lub innego sera tego typu
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- szczypta soli
Piekłem w blasze do ciasta ale nada się dowolne prostokątne czy okrągłe naczynie. Naczynie to wykładamy papierem do pieczenia (zmiąć papier w kulkę, wyprostować, będzie współpracowało).
Rozpuszczonym masłem smarujemy (pędzelkiem najlepiej) arkusz ciasta filo. Najładamy nań drugi. Potem bez smarowania trzeci, ten trzeci smarujemy i układamy na górę czwarty. Całość należy umościć w uprzednio wyłożonym papierem naczyniu.
Jajka rozbełtujemy, dodajemy śmietanę, ciut soli, pieprz i 2/3 sera.
Szparagi owijamy plastrami szynki - jeden na jednego. Bez solenia - szynka ogarnie temat.
Ciasto wypełniamy masą jajeczno-śmietanową i układamy weń szparagi. Całość posypujemy resztą sera. Brzegi ciasta zawijamy do środka. Maziamy je jeszcze resztką masła i siup do piekarnika. 180 stopni, grzałka góra dół - cirka about 20 minut. Ciasto ma się zezłocić, masa stężeć, ser i szynka przypiec.
Zasadniczo polecam sprawdzać wyłącznie optycznie przez szybę w drzwiczkach. Otwarcie piekarnika i wypuszczenie zapachu to koniec... pozamiatane....
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Gotowe zestawy imprezowe, w różnych stylach, na różne okazje. Od listy zakupów przez opis przygotowania krok po kroku, do podania.
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik