Sałata z bobem i chorizo
Jest tu wszystko czego organizm potzrebuje - białko, witamini, mikroelementy, maksimum smaku, lekkość i pożywność. Czyli w sam raz na gorące dni.
Skład na 1 solidną porcję jest mniej więcej taki:
- 100 gramów bobu
- 3 duże ząbki czosnku
- kilka plastrów chorizo
- kapka oliwy
- garść poszarpanej sałaty - miks jest ok.
- po trochu pociachanych w paski czerwonej cebuli i żółtej papryki
Dressing
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- łyżka posiekanej zielonej pietruszki
- pół łyżeczki startej skórki cytryny
- posiekana pikantna papryczka - rozstrzał zawartości kapsaicyny i indywidualnej tolerancji jest tak szeroki, że czasem łyżeczka da przyjemną pikanterię, a czasem wypali dziury w przełyku, także zachowaj czujność, a będzie dobrze
- duża szczypta soli
Od dressingu warto zacząć, żeby miał chwilę na poprzegryzanie się smaków.
Bób do osolonego wrzątku i do miękkości - co przy młodych strąkach znaczy około 10 minut.
Patelnia, ogień niewielki, kapka oliwy i podsmażamy chorizo z czosnkiem. Ostrożnie bo jedno i drugie ma tendencje do przyjarania. Kiedy zaczyna ogarniać je chrupkość dodajemy odcedzony bób i smażymy jeszcze ze dwie minuty mieszając okresowo. Dla mnie skórki w młodym bobie są zjadliwe, zwłaszcza tak przysmażone, ale jak tam wolisz.
Na talerz sałata, cebula, papryka, siup zawartość patelni, sowite zlanie dressingiem i jest naprawdę wspaniale.
Zamiast chorizo bardzo fajnie zadziała dowolna szynka dojrzewająca albo wędzony boczek, gdyż wędzony boczek zawsze dobrze działa.
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Gotowe zestawy imprezowe, w różnych stylach, na różne okazje. Od listy zakupów przez opis przygotowania krok po kroku, do podania.
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik