Sałata z karmelizowanymi burakami
Sałata ta jest świetnym dodatkiem do kaczki upieczonej w tenże sposób (kliknij, spróbuj i rozpływaj się jak to mięso) , ale doskonale sprawdzi się w kompozycji z innym mięsiwem jaki w występach solo.
Skład:
- 1 niemały burak
- łyżka masła (ewentualnie oliwy)
- łyżka miodu
- niewielka dawka chilli w proszku lub w płynie
- duża garść roszponki (może być również rukola albo inna sałata)
- kostka fety
- mała garść ziaren dyni
Dressing
- 2 łyżki oliwy (ekstra jest też olej sezamowy albo z orzechów)
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (czerwonej najlepiej) albo mandarynki
- kapka soli - ale ciutka tylko bo feta słonością się już zajmie
Tak upieczonego buraka - jak tylko ochłodzi się troszkę, by rąk na boleści nie narażać - obieram i kroję w kosteczkę. Na patelni rozgrzewam masło, wrzucam skostkowanego buraka, podsmażam i po kilku chwilach dodaję miód i chilli. Smażę na niewielkim ogniu aż miód swoją bulgoczącą złotą słodyczą oblepi buraki i nieco się skarmelizuje.
Na półmisku rozkładam sałatę, ser, skrapiam dressingiem, na to buraki, pestki dyni i jacieprosze...
________________________________________
Szukasz pomysłu na imprezę domową?
Tutaj znajdziesz o wiele więcej!
Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!
To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.
Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy.
Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.
Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego!