Souvlaki
Poczynione z kurczaka, acz polędwiczka wieprzowa sprawdzi się równie dobrze.
Na 4 porcje:
- 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
- pół cytryny
- pół łyżeczki suszonego oregano
- 3 łyżki oliwy
- duża szczypta soli
- 1-2 ząbki czosnku
- opcjonalnie pół łyżeczki suszonych pomidorów - takich z saszetki
W misce umieść w kolejności dowolnej oliwę, zmiażdżony czosnek, oregano, sól, łyżkę soku z cytryny, łyżeczkę startej cytrynowej skórki, suszone pomidory w płatkach (rzadko występują w klasycznych przepisach na souvlaki, ale robią fantastyczną robotę) no i mięso. Kurczaki można pociąć w sporą kostkę, albo paseczki (wówczas nabijać je na pateczki robiąc takie eS).
W marynacie mięso winno poleżeć kilka godzin i siup na grilla, grillową patelnię albo do piekarnika - 15 minut w 200 stopniach powinno wystarczyć.
Zjedliśmy z sosem z pieczonej papryki - o takim , pitą - o taką , szparagami i pieczonymi ziemniakami, choć w hellenistycznej tradycji występują (te szaszłyki) częściej z tzatzykami - tu jest przepis .
I pewnie się powtarzam, ale taka grilowa patelnia (oryginalnie do koreańskich bulgogi) jest turystycznie genialna. Kładziesz na dowolne źródło ciepła i grillujesz co chcesz.
________________________________________
A jeśli chcesz zrobić całe przyjęcie w śródziemnomorskim klimacie:
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Gotowe zestawy imprezowe, w różnych stylach, na różne okazje. Od listy zakupów przez opis przygotowania krok po kroku, do podania.
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik