Surówka z cukinii
Cukinia na surowo jest świetna. Tu w lekko kwaśnej, pikantnej surówce - chrupiącej i ożywczej. Świetna jako dodatek obiadowy, do mięs z grilla albo po prostu do pochrupania.
- 1 cukinia
- 1 ogórek
- duża szczypta soli
- sok z połówki cytryny
- łyżeczka posiekanej papryczki chilli
- winegret: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, świeżo mielony pieprz
Umytą cukinię obieraczką przerabiam na tasiemki. To samo z ogórkiem, ale jedno i drugie bez tego miękkiego środka z pestkami.
Tasiemki dość obficie skrapiam sokiem z cytryny, lekko.solę i odstawiam. Powinny poleżeć z pół godziny - puszczą wodę, a cytryna nada im kwasowoty i sprężystości.
Potem daję to na sitko i lekko ściskając pozbywam się nadmiaru wody. Już tylko hop do miski - dodaję chilli - składniki winegretu łączę widelcem, ubijam je na gładką emulsję i podlewam nią surówkę.
Czasem do sosu dodaję po łyżeczce miodu i musztardy, albo trochę świeżych ziół - bazylii, oregano, szałwii - pole do eksperymentów jest tu wielkie jak PGRy w czasach świetności ;)
________________________________________
Szukasz pomysłu na imprezę domową?
Tutaj znajdziesz o wiele więcej!
Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!
To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.
Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy.
Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.
Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego!