MENU...
Facebook

Surówka z cukinii

Cukinia na surowo jest świetna. Tu w lekko kwaśnej, pikantnej surówce - chrupiącej i ożywczej. Świetna jako dodatek obiadowy, do mięs z grilla albo po prostu do pochrupania.

  • 1 cukinia 
  • 1 ogórek
  • duża szczypta soli
  • sok z połówki cytryny
  • łyżeczka posiekanej papryczki chilli
  • winegret: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, świeżo mielony pieprz

Umytą cukinię obieraczką przerabiam na tasiemki. To samo z ogórkiem, ale jedno i drugie bez tego miękkiego środka z pestkami.

Tasiemki dość obficie skrapiam sokiem z cytryny, lekko.solę i odstawiam. Powinny poleżeć  z pół godziny - puszczą wodę, a cytryna nada im kwasowoty i sprężystości.

Potem daję to na sitko i lekko ściskając pozbywam się nadmiaru wody. Już tylko hop do miski - dodaję chilli - składniki winegretu łączę widelcem, ubijam je na gładką emulsję i podlewam nią surówkę.

Czasem do sosu dodaję po łyżeczce miodu i musztardy, albo trochę świeżych ziół - bazylii, oregano, szałwii - pole do eksperymentów jest tu wielkie jak PGRy w czasach świetności ;) 

________________________________________ 

Szukasz pomysłu na imprezę domową? 

Tutaj znajdziesz o wiele więcej! 

Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!

To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.  

Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy. 

Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.

Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego! 

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)