Tarta z szpinakiem i serami
- 250 gramów mąki
- 125 gramów masła zimnego masła pociętego w kosteczkę
- 2 żółtka
- 2-3 łyżki zimnej wody
- pół łyżeczki soli
- opakowanie szpinaku baby
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 duże łyżki śmietany 18%
- 100 gramów sera bleu fondant
- garść startego cheddara
- kapka oliwy
- sół/pieprz
Na oliwie przesmażyłem posiekany czosnek, wrzuciłem szpinak - 2-3 minuty wystarczy żeby po raz kolejny zdziwić się co się stało z tą górą liści, czemu tego szpinaku jest tak mało :D Do wychłodzonego szpinaku dodałem śmietanę, roztrzepane jajka i pokruszony ser pleśniowy, doprawiłem, całość wlałem do upieczonego już spodu i z powrotem do pieca. Po ok. 20 minutach wrzuciłem na górę cheddar i piekłem jeszcze kilka minut aż się roztopił. Po lekkim wychłodzeniu i stężeniu na górę sypnąłem jeszcze trochę rzeżuchy.
________________________________________
Szukasz pomysłu na imprezę domową?
Tutaj znajdziesz o wiele więcej!
Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!
To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.
Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy.
Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.
Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego!