Zupa ajvarowa
- 1 bakłażan,
- 3 papryki czerwone,
- główka czosnku
- 2 litry czystego rosołu albo innego bulionu warzywnego lub na mięsie zgotowanego
- szklanka passaty
- sól,
- pieprz,
- łyżka papryki wędzonej,
- nieco ostrego sosu paprykowego albo ostrej papryki w proszku, świeża chilli również jak najbardziej :)
- 2-3 łyżki oleju sezamowego
Bakłażana i papryki tnę na połówki. Z papryki wycinam gniazda nasienne. Potem razem z czosnkiem wszystko to piekę do miękkości - Papryka i czosnek potrzebują mniej więcej pół godziny w 180 stopniach (góra-dół). Bakłażan może chciać nieco więcej.
Potem ściągam skóry i inne twarde części. Wrzucam do gotującego się bulionu. Doprawiam solą, pieprzem, papryką i olejem sezamowym (może być też oliwa, ale sezamowy daje fantastyczny - lekko orzechowy posmak)
Jeszcze tylko onomatopeiczne ziuuu blenderem - na gładko - i można rozlewać, opcjonalnie sypiąc starty ser, pietruszkę, czy co tam się chce ;)
Oczywiście zupę można przyrządzić z gotowego ajvaru - TUTAJ znajdziecie przepis
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Pięć gotowych menu, które zaskoczą, zachwycą i umilą każde domowe przyjęcie. Bogate, nietuzinkowe i estetycznie podane pyszności doskonale wpiszą się w każdą rodzinną uroczystość czy spotkanie towarzyskie.
Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego! Spróbuj! Ty i Twoi goście będziecie zachwyceni!
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik