MENU...
Facebook

Bao z kaczką

Bao z kaczką
Tak tak, możecie to nazywać pampuchy, buchty, kluski na parze, ale sorry, to też wymyślili Chińczycy :D Takie parowane bułeczki zwane są bao i nadziewa się je przeróżnościami wszelakimi. 

Ciasto na bao robi się zupełnie swojsko - dokładnie jak na pampuchy. Tu znajdziecie przepis na klasyczne kluski na parze.

Żeby dodać orientalnych nut można użyć przyprawy "5 smaków" - łyżeczka załatwi sprawę. Różnica jest taka, że zamiast dzielić i formować kule - po wyrośnieciu ciasto trzeba spłaszczyć delikatnie wałkiem - tak na grubość ok 1 cm i wyciąć krążki o średnicy 8-10 cm. Krążki złożyć na pół, lekko docisnąć brzegi i ułożyć w parowniku do wyrośnięcia.

Po pół godzinie włożyć nad parę i gotować ok. 10 minut. Po wyciągnięciu chwillę ostudzić i rozlepić. Zrobi się taki puszysty taco schell :) 

Nadzienie dwuetapowe:
  • Piersi kaczki rasy Pekin (dobrze jej będzie wśród swoich)
  • mąka pszenna i zemniaczana pół-na-pół
  • sos sojowy i miód - po dwie łyżki wystarczyć powinno
  • 2 łyżki sezamu
___________
  • Warzywa różne w zapałkę pociachane (cebula, papryka, marchew, por  favor)
  • 2-3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • starty kawałek imbiru
  • pociachana na drobno chilli tudzież płatki suszone
  • kapka sosu sojowego
Warzywa - klasyczny strir fry - usmażone na kapce oleju, chwila moment, dwie minuty - potem czosnek, imbir, minuta, sos sojowy, gotowe.

Kaczkę pociąłem na paseczki, otoczyłem w mąkach, i usmażyłem małymi porcjami w głębokim tłuszczu. :D Trzy minuty wystarczą. Na rozgrzaną patelnię wlałem sos sojowy z miodem. Po chwili dorzuciłem podsmażone kacze kawałki i smażyłem chwilę dobrze mieszając - tak by sos miodowy dokładnie otulił mięso - kawałki nabierają wtedy koloru jak spawacz bez maski. Sypnięcie sezamem i do bułeczek

________________________________________ 

Szukasz pomysłu na imprezę domową? 

Tutaj znajdziesz o wiele więcej! 

Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!

To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.  

Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy. 

Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.

Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego! 

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)