Bao z kaczką
Ciasto na bao robi się zupełnie swojsko - dokładnie jak na pampuchy. Tu znajdziecie przepis na klasyczne kluski na parze.
Żeby dodać orientalnych nut można użyć przyprawy "5 smaków" - łyżeczka załatwi sprawę. Różnica jest taka, że zamiast dzielić i formować kule - po wyrośnieciu ciasto trzeba spłaszczyć delikatnie wałkiem - tak na grubość ok 1 cm i wyciąć krążki o średnicy 8-10 cm. Krążki złożyć na pół, lekko docisnąć brzegi i ułożyć w parowniku do wyrośnięcia.
Po pół godzinie włożyć nad parę i gotować ok. 10 minut. Po wyciągnięciu chwillę ostudzić i rozlepić. Zrobi się taki puszysty taco schell :)
- Piersi kaczki rasy Pekin (dobrze jej będzie wśród swoich)
- mąka pszenna i zemniaczana pół-na-pół
- sos sojowy i miód - po dwie łyżki wystarczyć powinno
- 2 łyżki sezamu
- Warzywa różne w zapałkę pociachane (cebula, papryka, marchew, por favor)
- 2-3 zmiażdżone ząbki czosnku
- starty kawałek imbiru
- pociachana na drobno chilli tudzież płatki suszone
- kapka sosu sojowego
________________________________________
Szukasz pomysłu na imprezę domową?
Tutaj znajdziesz o wiele więcej!
Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!
To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.
Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy.
Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.
Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego!