Chrupiący dorsz z sosem tysiąca wysp
Tomeczek, mój hun młodszy, powiedział - ta chrupiąca skorupka... i ten mięciutki środek... mmmhhhmmmm. I rzeczywiście rzecz lepiej od słów oddają onomatopeje :)
W przypadku ryby proporcje nie mają znaczenia żadnego znaczenia, wystarczy lista składników
- dorsz - lub dowolna inna ryba - bez skóry i ości - po raz kolejny wskazuję jednakowoż na beznadzieję większości filetów mrożonych. To co ubrane jest w całkiem zgrabne słowo "glazura" to zwykła woda, a filety przy pierwszym styku z wyższą temperaturą płyną jak masło w saunie. Niby atrakcyjna cena, ale tak naprawdę dostaje się trochę ryby i bardzo dużo, bardzo drogiej wody.
- mąka kukurydziana - bo w klimacie płatków, ale pszenna jak najbardziej ogarnie
- roztrzepane jajko
- płatki kukurydziane - nieco tylko pogniecione dłonią
- sól
- suszone oregano albo inne ulubione zioła i przyprawy - nie przesadzałbym jednak z mnogością i intensywnością
- tłuszcz do smażenia - jakieś 2 cm na patelni spokojnie wystarczą
Rybę dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym, tnę na mniejsze kawałki, oprószam solą i przyprawami i do mąki. Obtaczam tak by cały kawałek pokryty był cienką warstwą mąki. Teraz jajo i do płatków. Jeszcze tylko smażenie na średnim ogniu i gotowe. Płatki są dość delikatne - szybko się smażą - to idealnie zgrywa nie z rybą gdyż ona też nie przepada za długim grzaniem.
To teraz sos 1000 wysp. Nie wiem co to za wyspy, ale tego sosu jest z tysiąc rodzajów. Generalnie powstaje według uświęconej starożytnej metody - "bierz co pod ręką i zmieszaj".
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki ketchupu
- 1 łyżka musztardy
- 1 pognieciony ząbek czosnku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej albo ostrej wedle woli
- 1 pociachany w drobną kostkę średni ogórek kiszony lub korniszon
- 1 pociachana na drobno cebulka dymka
Jeszcze trochę zieleninki dla zdrowotności i bardzo udana kompozycja obiadowa.
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik