MENU...
Facebook

Chrupiący dorsz z sosem tysiąca wysp

Chrupiący dorsz z sosem tysiąca wysp
Było kiedyś takie powiedzenie - jedzcie dorsze, g... gorsze. I co? Cywilizacyjnie doszliśmy do siedmiu dyszek za kilogram fileta... No i co by nie mówić - dorsz to naprawdę dobra ryba. Co prawda z tendencją do wysychania, ale odpowiednio spreparowana jest absolutnie wyborna. Tu w turbochrupiącej, złocistej panierce z płatków kukurydzianych. 

Tomeczek, mój hun młodszy, powiedział - ta chrupiąca skorupka... i ten mięciutki środek... mmmhhhmmmm. I rzeczywiście rzecz lepiej od słów oddają onomatopeje :) 

 W przypadku ryby proporcje nie mają znaczenia żadnego znaczenia, wystarczy lista składników

  • dorsz - lub dowolna inna ryba - bez skóry i ości - po raz kolejny wskazuję jednakowoż na beznadzieję większości filetów mrożonych. To co ubrane jest w całkiem zgrabne słowo "glazura" to zwykła woda, a filety przy pierwszym styku z wyższą temperaturą płyną jak masło w saunie. Niby atrakcyjna cena, ale tak naprawdę dostaje się trochę ryby i bardzo dużo, bardzo drogiej wody.
  • mąka kukurydziana - bo w klimacie płatków, ale pszenna jak najbardziej ogarnie
  • roztrzepane jajko
  • płatki kukurydziane - nieco tylko pogniecione dłonią
  • sól
  • suszone oregano albo inne ulubione zioła i przyprawy - nie przesadzałbym jednak z mnogością i intensywnością
  • tłuszcz do smażenia - jakieś 2 cm na patelni spokojnie wystarczą

 Rybę dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym, tnę na mniejsze kawałki, oprószam solą i przyprawami i do mąki. Obtaczam tak by cały kawałek pokryty był cienką warstwą mąki. Teraz jajo i do płatków. Jeszcze tylko smażenie na średnim ogniu i gotowe. Płatki są dość delikatne - szybko się smażą - to idealnie zgrywa nie z rybą gdyż ona też nie przepada za długim grzaniem. 

To teraz sos 1000 wysp. Nie wiem co to za wyspy, ale tego sosu jest z tysiąc rodzajów. Generalnie powstaje według uświęconej starożytnej metody - "bierz co pod ręką i zmieszaj". 

  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 pognieciony ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej albo ostrej wedle woli
  • 1 pociachany w drobną kostkę średni ogórek kiszony lub korniszon
  • 1 pociachana na drobno cebulka dymka

Jeszcze trochę zieleninki dla zdrowotności i bardzo udana kompozycja obiadowa.

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?

Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)