Rollsy z ciasta francuskiego
W tym wariancie smakowym - ulubionym moich nieletnich hunów domowych -potrzebne są:
- opakowanie ciasta francuskiego - można zrobić samemu - o tak (kliknij) - ale wtedy z szybkiej przekąski stanie się slow foodem :)
- kilka plastrów szynki
- 2 garści startego żółtego sera - tu jest gouda i cheddar
- 1 rozbełtane jajko
- trochę suszonego oregano
I jak na zamieszczonych fotografiach. Ser i szynkę rozkładam na płacie ciasta, zwijam całość w rulon, poprzecznie ciacham na kawałki, miziam je rozbełtanym jajkiem, sypię oregano (smakiem i zapachem przynoszą wówczas na myśl pizzę) i do piekarnika - 200 stopni - grzanie góra/dół - około 20 minut - albo po prostu do pięknego zrumienienia.
Nie ma co się przejmować jak rollsy po pocięciu będą nieco krzywa, spłaszczaone - w czasie pieczenia same nabiorą foremnych krągłości.
Oczywiście można nadziewać czym-kto-chce. Pieczarki z serem zawsze rozbijają system, albo łosoś z serkiem chrzanowym, albo szpinak z orzechami, albo suszone pomidory - naprawdę co tam jest pod ręką.
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik