MENU...
Facebook

Surówka z kapusty z porem

Surówka z kapusty z porem
Jakoś nie darzę pora szczególnym sentymentem, a jednak muszę przyznać - zupełnie szczerze i bezinteresownie - w tej surówce naprawdę robi dobrą robotę. Por favor więc - surówka z białej kapusty z porem. 

Jak to w surówkach - proporcje orientalne i całkowicie modyfikowalne

  • pół główki białej kapusty - poszatkowanej wedle uznania
  • 1 por - niewielki, pozbawiony stwardniałych liści, pocięty w cienkie półplasterki
  • 1 niewielka cebula - pociachana w dość drobną kostkę
  • duża garść posiekanej zielonej pietruszki
  • 2 ząbki czosnku - miażdżone na miazgę
  • łyżka cukru albo innego słodziwa (tak wiem, że cukier jest niezdrowy, ale jak się nie je w ogóle słodyczy to taka łyżka, cudownie podbijająca smak surówki, nie powinna zaszkodzić)
  • 2-3 łyżki octu 5% - najlepiej jabłkowego, albo winnego
  • duża szczypta soli
  • 2-3 łyżki oleju - użyłem lnianego bo dobry i zdrowy, ale rzepak też jak najbardziej się nada.
Wszystko powyższe dobrze pomieszane i do lodówki - na 2-3 godziny, a nawet na dzień następny - żeby kwas zadziałał, a smaki się poprzegryzały. 

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?

Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)