MENU...
Facebook

Cukinia pieczona na pomidorach

Cukinia pieczona na pomidorach
Pyszne, urody przecudnej, do tego niskobudżetowe, dietetyczne i w ogóle plusów więcej niż w siedzibie Czerwonego Krzyża. Cukinia pieczona na posłaniu z nieco dłużej pieczonych pomidorów i pod mozarellową kołderką. 

Klasyczna włoska robota - dużo smaku, mało roboty. 

Na 2-3 porcje potrzebujemy co następuje:

  • 2 pomidory - ale niech to będą dobre pomidory - słodkie, dojrzałe, wygrzane słońcem
  • 1 sporawa cukinia
  • nieco oliwy
  • kulka albo garść startej mozzarelli
  • świeżo mielony pieprz
  • sól garść
  • świeżej bazylii
  • 2-3 ząbki czosnku
  • opcjonalnie trochę innych świeżych ziół - tymianek, oregano

Na początek pomidory. Wystarczy je pokroić w dość grube plastry i wyłożyć całe dno dowolnego naczynia do pieczenia, dorzucić grubo pocięty czosnek, skropić oliwą, nieco pieprzu i soli i do piekarnika - grzałka góra/dół - 150 stopni - około godziny. Takie długie pieczenie w niezbyt wysokiej temperaturze robi pomidorom naprawdę dobrze. Wydobywa niesamowity zapach. Już po kwadransie w całym domu pachnie Włochami - znaczy się włoskimi uliczkami pełnymi gastronomii, nie mieszkańcami tego kraju. 

Pomidory pięknie się opalają, można z marszu przystąpić do cukinii. Pociachaj ją na plasterki - ok. półcentymetrowej grubości, lekko posól i odstaw. 

Gdy godzina pieczenia pomidorów zbliża się ku końcowi przetrzyj papierowym ręcznikiem albo jakąś ścierką (możliwie czystą) cukinię, gdyż solna kuracja powoduje niewielkie spocenie (i dobrze, mniej wody puści przy pieczeniu). Na pomidory (uwaga! zapach powoduje niekontrolowany ślinotok) rzucić na liście bazylii (nie skąpić) i na tym ułóż cukinię. Równiutko, plasterki na siebie nachodzące, w kółeczko, albo jak tam chcesz.

Z góry jeszcze kapnij oliwą i do piekarnika - grzałka dalej góra/dół - acz temperatura większa - jakieś 190 stopni. Pół godziny. Można na górę położyć gałązki tymianku czy oregano, dodadzą dodatkowych zapachów. 

Ostatni etap to serowe zapieczenie. Czyli sio z ewentualnymi gałązkami ziół, za to na górze równo rozsyp kawałki mozzarelli. Jeszcze kilka minut w piekarniku - najlepiej z funkcją grillowania - aż ser opalenizna chwyci, a całość absolutnie zachwyci.    

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?

Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)