MENU...
Facebook

Drożdżówki cynamonowe

Drożdżówki cynamonowe
Mięciutkie, pulchniutkie, pyszniutkie, bardzo cynamonowe. Do tego szybkie i łatwe w przygotowaniu. Znikają szybciej niż karpie w świątecznej promocji :D 

Ciasto: 

  • 370 gramów mąki pszennej 
  • 30 gramów cukru
  • szczypta soli
  • 20 gramów drożdży świeżych albo saszetka suszonych 
  • ćwierć kostki masła
  • 200 ml mleka
  • 1 jajko + jedno żółtko

Ciasto w stylu klasycznym. Najpierw zaczyn czyli do lekko podgrzanego mleka drożdże, łyżka cukru, łyżka mąki i niech sobie kwadrans poleży, dorżdże pojedzą i podrosną. Potem do mąki zaczyn, reszta cukru, jajka, sól i wyrabianie ręczne lub z maszynowym wsparciem. Kiedy ciasto jest już jednolite czas dodać masło - rozpuszczone, ale nie gorące -  i wgnieść je dokładnie. I znów ciasto w odstawkę do wyrośnięcia - pół godziny, może ciut więcej. 

Kiedy już jest ze dwa razy większe - kolejna zagniotka, ale teraz już szybka i delikatna, żeby ciasta zbytnio nie stłamsić. Lekko podsypując mąką trzeba je sprostokącić :D Płat powinien mieć koło centymetra grubości. 

Czas na nadzienie: ćwierć kostki masła (roztopione), 4-5łyżek cukru albo miodu, 1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu.

Tym należy prostokąt wysmarować, i zawinąć go jak roladę. Potem pociachać w poprzek na 9-10 częsci. Ślimaki na sztorc poukładać w wyłożonej papiuerem tortownicy i... znów poczekać żeby podrosły - kwadrans jest ok. 

Faza ostatnia. Pieczenie. Piekarnik na 220 stopni - góra-dół. Przed wsadzeniem ciasto jeszcze z góry maźnięte rozbełtanym jajkiem i jakieś 25 minut pieczenia. Trzeba zerknąć po kwadransie - jak góra jest mocno już przyrumieniona warto nałożyć na nią płat folii aluminiowej - żeby wnętrze się dobrze wypiekło, a powierzchnia nie zjarała. 

Jeszcze tylko na górę ciut cukru pudru i można wcinać :) 

Powered by: Z wypiekami :D 

________________________________________ 

Szukasz pomysłu na imprezę domową? 

Tutaj znajdziesz o wiele więcej! 

Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!

To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.  

Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy. 

Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.

Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego! 

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)