Drożdżówki cynamonowe
Ciasto:
- 370 gramów mąki pszennej
- 30 gramów cukru
- szczypta soli
- 15 gramów drożdży świeżych albo saszetka suszonych
- ćwierć kostki masła
- 200 ml mleka
- 1 jajko + jedno żółtko
Ciasto w stylu klasycznym. Najpierw zaczyn czyli do lekko podgrzanego mleka drożdże, łyżka cukru, łyżka mąki i niech sobie kwadrans poleży, dorżdże pojedzą i podrosną. Potem do mąki zaczyn, reszta cukru, jajka, sól i wyrabianie ręczne lub z maszynowym wsparciem. Kiedy ciasto jest już jednolite czas dodać masło - rozpuszczone, ale nie gorące - i wgnieść je dokładnie. I znów ciasto w odstawkę do wyrośnięcia - pół godziny, może ciut więcej.
Kiedy już jest ze dwa razy większe - kolejna zagniotka, ale teraz już szybka i delikatna, żeby ciasta zbytnio nie stłamsić. Lekko podsypując mąką trzeba je sprostokącić :D Płat powinien mieć koło centymetra grubości.
Czas na nadzienie:
- ćwierć kostki masła (roztopionego)
- 4-5 łyżek cukru albo miodu
- 2 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
Tym należy prostokąt wysmarować, i zawinąć go jak roladę. Potem pociachać w poprzek na 9-10 części. Ślimaki na sztorc poukładać w wyłożonej papierem tortownicy i... znów poczekać żeby podrosły - kwadrans jest ok.
Faza ostatnia. Pieczenie. Piekarnik na 180 stopni - góra-dół. Dobrze jest przed włożeniem ciasta piekarnik zaparować - wystarczy czystą wodą spryskiwaczem psiknąć kilka razy. Przed samym wsadzeniem ciasto jeszcze z góry maźnięte rozbełtanym jajkiem i jakieś 30-35 minut pieczenia. Trzeba zerknąć po kwadransie - jak góra jest mocno już przyrumieniona warto nałożyć na nią płat folii aluminiowej - żeby wnętrze się dobrze wypiekło, a powierzchnia nie zjarała.
Jeszcze tylko na górę ciut cukru pudru i można wcinać :)
Powered by: Z wypiekami :D