NY bajgle
Bo bajgle i obwarzanki mają wspólnych przodków. W śerdniowieczu zamieszkiwali gdzieś w okolicach Krakowa. Potem obwarzanki zdominowały małopolskę, a bajgle udały się na tułaczkę i z żydowskimi emigrantami dotarły na Ellis Island, a stamtąd do wielkiego jabłka i dalej jazda w Amerykę.
To przepis na 6 większych lub 8 mniejszych sztuk.
- 300 ml ciepłej wody
- 500 gramów mąki pszennej chlebowej albo uniwersalnej + trochę do podsypywania
- 20 gramów drożdzy świeżych albo saszetka suszonych
- łyżka cukru
- łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy
Potrzebne będą też:
- jajko
- 2 łyżki sezamu - tu pół na pół zwykły i czarny
- łyżka maku
- łyżka soli gruboziarnistej albo w płatkach
Najpierw szybciutko zaczyn. Do ciepłej wody drożdże, cukier, 2 łyżki mąki - zamieszanie i odstawka na jakieś 15-20 minut. Po tym czasie będzie wyglądać jak Przemsza latem.
Potem do środka mąka, sól i porządna, dokładna zagniotka. Kilka minut wyrabiania ciastu dobrze zrobi. Potem w kulke je, pomiziać oliwą dookoła, nakryć folią i godzinkę albo dwie winno poleżeć, zrelaksować się i spuchnąć.
Napuchnięte ciasto należy lekko plasnąć dłonią żeby pozbyć się nieco gazu. W przeciwieństwie do np ciabatt - o takich jak tu - nadmierne zgazowanie jest niepożądane, ale i wypompowanie do cna poprzez ponowne zagniatanie też nie jest dobrym pomysłem.
Delikatnie więc ciasto na częsci - jako było rzeczone 6 lub 8 i w kuleczki - można o tak - podsypując nieznacznie mąką. Kulki powinny poleżeć z 20 minut. Teraz następuje faza gmerania :) Trzeba paluchem wywiercić w każdym z nich dziurę, gdyż dziura jest istotą bajglowatości. Ostrożnie żeby nie popsuć i nie wydmuchać powietrza. po ptostu wystarczy wsadzić palec, dokopać się do blatu i kreślić na nim coraz większe kółeczka, aż dziura osiągnie rozmiar pięciozłotówki.
Pozostały trzy etapy. Pierwszy obwarzanie. Zasadniczo jak obwarzanki, ale przekopując internet widziałem, że dodatek sody w tym przypadku nie jest wcale konieczny. Można dodać - łyżkę na 2 litry wody - wtedy bardziej się zrumienią, ale mają delikatny posmak. Hop do wrzątku - i po minucie z każdej strony. Dobrze jest grzać już piekarnik.
Na blachę kapeczka oliwy, żeby się nie poprzylepiały i na to obwarzone bajgle. Teraz pędzelek w dłoń - malowidło z roztrzepanego jajka i posypka wszelkimi wyżej opisanymi dobrociami - tj. makiem, sezamem i solą. Piekarnik na 220 stopni - grzanie góra/dół - około 20 minut - potem odwrócenie, jeszcze z 5 minut pieczenia i gotowe.
Można brać się za konsumpcję. Tu z kotletem z pomielonego kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych. Do tego kiełki, pomidor, ogórek, cebulka, klasyczny keczup i jest ekstra.
Na zimno, ciepło, wypchane absolutnie czymkolwiek - polecam.
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik