MENU...
Facebook

Jajecznica z grzybami i parmezanem

Jajecznica z grzybami i parmezanem
Podawanie przepisu na jajecznicę brzmi jak robienie sobie jaj, ale trochę się tu podziało nieoczywistości, więc zdecydowanie warto. Jajecznica z grzybami zawsze jest wyborna, a jak podbijemy ją winem i parmezanem to już mocno ociera się o ekstrawagancję. 

Na dwie przeciętne porcje lub jedną na skraju przejedzenia potrzebujemy:

  • 200 g grzybów leśnych
  • 3-4 jajka
  • pół cebuli
  • garść startego parmezanu (40-50 g) - tudzież grana padano czy innego twardego cuda myśli serowarskiej
  • łyżka klarowanego masła albo oliwy
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • sól, pieprz
  • trochę posiekanej pietruszki albo zielonej dymki

Grzyby oczyszczone, pociachane jak-tam-chcesz. Cebula w kosteczkę, chyba że chcesz inaczej - to proszę, to w końcu Twoja jajecznica. 

Spora patelnia. Rozgrzewka. Tłuszcz. Wrzuć grzyby z cebulą. Na małym ogniu puszczają wodę i się duszą, a powinny się smażyć i rumienić, dlatego ogień na maks i uwaga żeby się nie przypaliły. 

Po kilku minutach - kiedy cebula jest już miękka i przyzłocona - dolewka z wina. Noga z gazu - grzanie tak na połowę. Minutę czy dwie niech odparuje, duża szczypta soli i jeszcze większa pieprzu. Teraz ser i zaraz za nim wbij jajka. Zamieszaj, smaż do uzyskania pożądanej przez siebie konsystencji, ewentualna korekta soli i można nakładać. Na koniec jeszcze wykończeniowe sypnięcie zieleniną i niech podniebienie się raduje. 

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)