MENU...
Facebook

Kawior z agaru

Kawior z agaru
Tworzenie kawioru z dowolnego płynu to jedna z podstaw kuchni molekularnej. Sposobów jest kilka. Najłatwiejszym z nich jest użycie agaru i bardzo mocno schłodzonej oliwy.

Tu z sosu sojowego - jako dodatek do sushi. Ale taki kawior można wykonać właściwie z dowolnego płynu - soku owocowego, kawy, wywaru z buraka itd.

Potrzebny jest agar.  To taka żelatyna, tylko nie z kości, a glonów. Znacznie szybciej tężeje. Można go kupić w sklepach internetowych albo stacjonarnych z żywnością ekologiczną albo wegetariańską.

Najpierw miseczka oliwy do zamrażarki. Tak na pół godziny do uzyskania oleistego zimnego kisielu.

Demonstracyjnie w dwóch odsłonach - czarny z sosu sojowego do sushi, biały z mleczka kokosowego, który wystąpił jako dodatek do galaretki dyniowej (również na agarze)

100 ml płynu trzeba zagotować z 2 gramami agaru - to jest pół łyżeczki mniej więcej. Płyn strzykawką albo pipetą - kropla po kropli - wpuszczać do lodowatej oliwy. Wpuszczone krople natychmiast zastygają. Wystarczy teraz oliwę przelać przez sitko i w letniej wodzie wypłukać kuleczki. Jeśli chcesz robić więcej, co jakiś czas trzeba włożyć oliwę do zamrażarki by ją ponownie schłodzić.   

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę? Szukasz pomysłu na menu, które oczaruje gości? Jednocześnie nie masz ochoty na spędzenie wielu godzin w kuchni... 

Tutaj jest wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)