MENU...
Facebook

Makaron z suszonymi grzybami

Makaron z suszonymi grzybami
Bardzo udana kombinacja stylu z ziemi włoskiej i darów polskiego boru. Bo jak już się nazbierało i ususzyło, to wypada to jakoś wykwintnie spożytkować. Sos jest niezwykle intensywny, wypełniony po brzegi wspomnieniem leśnych eskapad (choć bez much, komarów i pajęczyn) i nostalgią, że to już po grzybowym sezonie.

Danie to niezwykle łatwe w przygotowaniu i bardzo mało angażujące. 

Na 4 porcje to będzie tak:

  • 400 gramów makaronu - najlepiej jakiegoś masywniejszego - tu rigatoni
  • 40 gramów suszonych grzybów
  • 40 gramów masła
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • 100 gramów startego sera Grana Padano albo pokrewnego 
  • 4 żółtka kurze 
  • 1 spory ząbek czosnku
  • sól, świeżo mielony pieprz
Najpierw grzyby bo potrzebują nieco czasu. Można namoczyć wcześniej, ale to nie jest obligatoryjne. Potrzebny jest sporawy garnek - taki ze 2-3 litry. Do środka ok 0,7 litra wody, grzyby, pocięty na cienkie plasterki czosnek, duża szczypta soli i na grzanie. Niewielki ogień, około 40 minut bez przykrywki. W tym czasie grzyby powinny się odpowiednio ugotować, a płyn zredukować do kilku łyżek megagrzybowej esencji. 

Jeśli wyparuje za szybko, a grzyby będą al dente - po prostu dolej trochę wody i gotuj do uzyskania pożądanego efektu. Potem garnek z gazu - kilka chwil żeby ciutkę przestygło. 

W tym czasie można ugotować makaron. Teraz tak - do grzybowego gara żółtka, 3/4 sera, masło, pieprz i tymianek. I do tego hop makaron - ledwo odcedzony - grunt żeby był na maks jeszcze gorący. Dobrze zamieszać. 

Ciepło makaronu ogarnie pozostałe składniki, rozpuści ser i zaksamityzuje żółtka, co w fantastycznej kaskadzie procesów fizycznych stworzy gładki sos, który otuli makaron.  

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?

Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)