MENU...
Facebook

Pianka lecytynowa

Pianka lecytynowa
Kolejny speciał kuchni molekularnej, który bez kłopotów można przyrządzić w domu. Wykonana w ten sposób pianka może mieć najróżniejsze smaki, a jej największą zaletą jest trwałość. 

Na przykład do takiej pianki serowej potrzeba:
  • 50 gramów ulubionego sera pleśniowego (gorgonzola, dannish blue, lazur, rokpol)
  • 50 ml mleka
  • 5 gramów lecytyny sojowej albo słonecznikowej (do kupienia w internecie albo niektórych sklepach z żywnością ekologiczną)
To trzeba pomieszać, podgrzać - ale nie zagotować - i spienić przy pomocy bardzowysokooobrotowego blendera. To ważne, żeby mikser czy blender miał dużą moc i naprawdę szybkie obroty. Po dłuższej chwili blendowania wystarczy ściągnąć z góry pianę i blendować dalej by uzyskać więcej. To nie jest tak jak z białkami - że całość ubije się na pianę i już :)

Taką piankę można przygotować z soku owocowego i podać do deseru. Na 100 ml płynu - 5-7 gramów lecytyny. 

Właściwie każda ciecz się nadaje żeby ją spienić :) 

________________________________________ 

Szukasz pomysłu na imprezę domową? 

Tutaj znajdziesz o wiele więcej! 

Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!

To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.  

Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy. 

Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.

Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego! 

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)