Pierniczki świąteczne
Ciasto:
- pół kilograma mąki pszennej chlebowej - może być inna pszenna
- 230 gramów miodu
- 100 gramów brązowego cukru
- duża szczypta soli
- saszetka (20 g) przyprawy do piernika - chyba że bardzo masz ochotę, to możesz zmieszać samodzielnie: cynamon, czarny pieprz, imbir, goździki, anyż, kardamon
- 220 gramów masła
- 10 gramów sody oczyszczonej
- 1 jajko
Można to zrobić w kąpieli wodnej, ale jak się komuś nie chce to wystarczy garnek i bardzo mały ogień. W garnku umieść miód, cukier, sól i piernikową przyprawę. Mieszając podgrzewaj tak długo aż cukier się rozpuści. Wtedy garnek z gazu. Wmieszaj w to sodę i masło - na gładko - daj jeszcze chwilę żeby bardziej przestygło i dopiero wtedy dodaj jajko, inaczej będzie piernik z jajecznicą.
Całą tą miksturę dokładnie wymieszaj z mąką na gładkie, jednolite ciasto. Włóż je do jakiegoś woreczka i wstaw do lodówki na 12-24 godziny, a może być i dłużej.
Wyciągnij ciasto z lodówki z pół godziny przed pieczeniem żeby się nieco ogrzało. Wałek w dłoń, bardzo nieznaczne podsypanie mąką i na płasko - jakieś 3-5 milimetrów. Dowolne wycinanki i pieczenie - funkcja góra/dół - 180 stopni - środkowa półka - pięć do siedmiu minut w zależności od wielkości pierniczka.
To wszystko co przetrwa pierwszy szturm piernikożerców - do puszki i zbunkrować. Tam mogą sobie spokojnie poleżeć, zmięknąć, poczekać na przystrojenie.
A tutaj znajdziecie przepis na idealnie współpracujący lukier.
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik