MENU...
Facebook

Pizza piwna

Pizza piwna
Absolutna petarda! Ciemne piwo daje ładny kolor, podkręca chrupkość i pozostawia ledwo wyczuwalny, acz bardzo przyjemny, słodowo-chmielowy posmak. Druga rzecz to dojrzewanie. Ciasto powinno spędzić w lodówce dobę, a może i kilka dni, a z każdym kolejnym będzie lepsze. 

Jest w tym przepisie jedno wielkie Ale - ciut więcej niż pinta :) Tu użyłem Red Irish Ale, ale zdecydowanie można poeksperymentować z subiektywnie ulubionymi piwami. 

Skład: 

  • 1 kg mąki pszennej - najlepiej typu 00 (ewentualnie 500) - plus jeszcze całkiem sporo do podsypywania
  • 1 gram suszonych drożdży - to mniej niż pół łyżeczki
  • 0,6 l piwa
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki soli
  • ok. 20 ml oliwy - 4 łyżki

Całość przygotowana dokładnie tą metodą: >> TU KLIKNIJ <<

Różnica zasadnicza w etapie trzecim. Przygotowane kule ciasta - dobrze jest ułozyć w jakimś pojemniku, zakryć dokładnie pokrywką albo folią i  wstawić do lodówki na minimum dobę. 

Wyciągnąć co najmniej kwadrans przed pieczeniem, żeby się ogrzało nieco i nabrało większej elastyczności.  

To zdecydowanie pizza dla cierpliwych, ale z drugiej strony można zrobić ciasta na zapas i niech sobie leży.

________________________________________ 

Szukasz pomysłu na imprezę domową? 

Tutaj znajdziesz o wiele więcej! 

Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!

To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.  

Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy. 

Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.

Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego! 

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)