MENU...
Facebook

Placki z pieczarkami a'la stroganow

Placki z pieczarkami a'la stroganow
Chrupiące placki i aromatyczny gulasz w stylu stroganowa. Znaczy się w oryginalnym przepisie są pieczarki i mięso, tu mięsa nie ma - jest za to więcej pieczarek. Danie to jest jednakowoż oblęte przedłużoną gwarancją, że i zatwardziali mięsożercy bedą zadowoleni. Nie tam że imituje polędwicę wołową - po prostu najnormalniej w świecie jest pyszne. 

Najpierw zakupy: 

  • 400 gramów pieczarek - im większe tym lepsze
  • 1 spora cebula
  • 2 ząbki czosnku - zmiażdzone
  • 2 ogórki kiszone lub konserwowe
  • 250 ml bulionu warzywnego - używam takiego jak tu - od biedy ekologiczna kostka bez tych wszystkich ulepszaczy też da radę
  • 250 ml passaty albo przetartych pomidorów
  • 100 ml białego wytrawnego wina - jak kto nie lubi wystarczy pół łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy lub oleju do smażenia
  • łyżka papryki w prosku - słodkiej lub wędzonej (wędzona lepsza ale nie zawsze dostępna)
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • pikanteria - trochę świeżej chillli, parę kropel ostrego sosu, ostrej papryki w proszku - nada się wszystko z kapsaicyną
  • kopiasta łyżeczka mąki kukurycznianej

 No to tak. Cebula, pieczarki i ogórki - ciach na paseczki. Duża głęboka patelnia z grubym dnem, ostre grzanie.  Na dobrze rozgrzaną oliwę cebula - 2 minuty - teraz pieczarki. Dobrze jest przed smażeniem odsunąć pieczarki na bok, a nawet odłożyć gdzieś poza obręb patelni :) Ogień cały czas duży bo pieczarki mają się usmażyć, a nie udusić. Po trzech minutach powinny byc ok. Teraz duża szczypta soli na pieczarki i do patelni po kolei hop cała reszta. Znaczy się prawie cała - mąkę kukurydzianą dobrze jest wymieszać z 1 łyżką wody i wlać dopiero gdy cała reszta się zagotuje.

Można użyć pszennej, ale uważam, że kukurydziana robi lepszą robotę, sos jest bardziej gładki wówczas.  

Aaaaa i jeszcze jedno - bulion zawsze najlepiej wlewać wrzący.  

Kilka minut ta wspaniale pachnąca mikstura winna pobulgotać, zgęstnieć i gotowe. Test smaku, ewentualne doprawienia i można brać się za placki.

Ziemniaki (półtora kg) trę na małych oczkach - właściwie teraz robi to robot i darzę go za to uczuciem wielkim i czystym. Starte ziemniaki daję na sitko celem pozbycia się nadmiaru wody - podstawiam jednakowoż miskę, gdyż w tej wodzie jest ogrom skrobi, która osadza się na dnie.

Daję ziemniakom niewielki wycisk dłonią, a po kilku minutach odlewam z miski wodę, skrobię dodaję do ziemniaczanej masy, do tego 2 starte cebule, łyżeczkę suszonego majeranku i łyżkę mąki - tym razem też kukurydzianej i efekt okazał się bardzo udany.  Jeszcze tylko sól, całkiem sporo świeżo mielonego pieprzu i na patelnię. Smażę na oleju do uzyskania wysokiego stopnia schrupkowacenia. 

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi, party w ogrodzie? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?

Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)