MENU...
Facebook

Pomidorowa rybna z owocami morza (lub bez)

Pomidorowa rybna z owocami morza (lub bez)
Idealna propozycja dla wychowawców kolonijnych i urlopujących się z "pociechami" rodziców. Zupa wysokoenergetyczna, sycąca, a jednocześnie na tyle lekka, że nie przykuwa do leżaka  - czyli dająca wszystki, czego potrzeba by ogarnąć tę chaotycznie rozłażącą się niesubordynację popularnie zwaną dziećmi...  

Jest gęsta, pełna warzyw, esencjonalna. Robiąc od podstaw wymaga nieco czasu (roboty nie tak wiele), ale jak się ma półprodukty - to rach-ciach czyminuty i gotowa.

Przy okazji pokażę Wam też mój sposób myślenia o codziennym gotowaniu. :) 

Kupiłem dwie smuklice (tusze) - takie to flądrowate - generalnie ryba denna - (znaczy się, przy dnie pływa - nie że beznadziejna czy coś ). Razem miały tak z kiloczysta :). Wyfiletowałem, do tego co zostało dodałem trochę skitranych w zamrażąrce innych rybich skrawków, sporą dawkę włoszczyzny i zrobiłem bulion - taki (ale bez wina). Wyszło go prawie 3 litry - więc połowę do zupy, a połowę do zamrażalnika - na zaś będzie. 

Pomidorów wziąłem 2 kg. Sparzyłem, obrałem, pociachałem na mniejsze, dodałem 2 poszatkowane ząbki czosnku, kapkę oliwy, łyżkę cukru (Clemenza mówił żeby dawać) i gotowałem na małym ogniu ponad 3 godziny. No cóż, jak pomidory mają być megapyszne to muszą swoje pobulkać. Przetarłem jeszcze przez sitko i połowa do zupy, a połowa do mrożenia - będzie ekstra sos do pizzy. Poza sezonem nie ma co kombinować - trzeba brać zapuszkowane.

No ale do rzeczy, a do tej konkretnej rzeczy potrzebne są:

  • pół kg filetów rybnych (bez skóry i ości) pociachanych na mniejsze 
  • opcjonalnie owoce morza w ilości i rodzaju dowolnym  
  • 1,5 litra bulionu rybnego lub warzywnego
  • kilogram przerobionych na sos pomidorów albo 500 gramów passaty 
  • 1 dodatkowy pomidor pociachany w sporawą kostkę
  • 1 marchewka, 1 cebula, 1 niewielka papryka - pociachane na drobno
  • łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • łyżeczka sosu worcester
  • zgnieciony ząbek czosnku
  • coś chilli-pikantnego - w płynie, proszku, płatkach, nitkach - wedle uznania
  • zioła - u mnie po dużej szczypcie szałwii i oregano - świeże najlepsze
  • sól, kapka oliwy, trochę posiekanej pietruszki 

Lista znacznie dłuższa od przygotowania. No bo jak już masz ten bulion i te pomidory przegotowane (lub też passatę) to wystarczy je  razem pomieszać i zagrzać, Równocześnie kilka minut (tak z 4 może) podsmażyć na oliwie cebulę, marchewkę i paprykę - dorzucić czosnek - w wersji z owocami morza dodać owoce morza - smażyć jeszcze ze dwie minuty - dodać skostkowanego pomidora i wszystkie przyprawy - posmażyć jeszcze chwilkę i zalać wrzącym bulionem pomidorowym. I od razu do tej uroczo bulgoczącej kąpieli - ryba. Minutę - może dwie niech się pogotuje i gar z gazu. Takim filetom naprawdę nie potrzeba więcej - "zrobią się" idealnie, utrzymają zwartą konsystencję, a nie rozpadną na wióry.

No to rozlewka, troszkę pietruszki smakowo-dekoracyjnej i klimat dobrej nadmorskiej tawerny choćby i w Rzeszowie :)   

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę? Szukasz pomysłu na menu, które oczaruje gości? Jednocześnie nie masz ochoty na spędzenie wielu godzin w kuchni... 

Tutaj jest wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Pięć gotowych menu, które zaskoczą, zachwycą i umilą każde domowe przyjęcie. Bogate, nietuzinkowe i estetycznie podane pyszności doskonale wpiszą się w każdą rodzinną uroczystość czy spotkanie towarzyskie.

Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego! Spróbuj! Ty i Twoi goście będziecie zachwyceni! 

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)