MENU...
Facebook

Pulpety inaczej

Pulpety inaczej
Właśnie tak mogło by się skończyć, gdyby Ferrero zarządzał Chińczyk z nadmiarem wieprzowiny. Ryżowe raffaello, kaszowe rocher - wyrażą więcej niż tysiąc słów. To unikatowe połączenie aromatycznego nadzienia z chrup..., a nie - wafelka nie ma, ale i tak jest wspaniale! 

Kulki w sznycie azjatyckim, ale oczywiście można zrobić w klimacie bardziej swojskim doprawiając jak do klasycznego mielonego. 

Na sztuk 16 potrzeba:

  • 400 gramów mięsa mielonego - tu wieprzowina, ale nada się absolutnie każde
  • 2-3 zmiażdżone ząbki czosnku 
  • łyżeczka startego świeżego imbiru
  • garść posiekanej zielonej dymki
  • 2-3 łyżki sosu sojowego albo duża szczypta soli
  • ----------------------------------------------------
  • ok. 100 gramów ryżu
  • ok. 100 gramów kaszy gryczanej palonej 

Wszystko do kreski razem dokładnie zmieszane, zagniecione na jednolitą masę i w kuleczki. Potem już tylko otaczanie w ryżu albo kaszy i można parować. Dobrze jest dłonią mocno ziarenka docisnąć bo po ugotowaniu będą się sypać jak igły ze suchej choinki. Kulki nie muszą być też otoczone bardzo dokładnie - ryż i kasza napęcznieją i tak. 

Używam takiego bambusowego ustrojstwa, ale oczywiście zadziała dowolny parownik czy inny sprzęt dedykowany gotowaniu na parze, a są i spece, którzy ogarniają temat kawałkiem tetry rozciągniętej na garnku.

Jakieś pół godziny parowania i kaszkulki i ryżoklopsy gotowe do wielce satysfakcjonującego spożycia.

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?

Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)