Pulpety inaczej
Kulki w sznycie azjatyckim, ale oczywiście można zrobić w klimacie bardziej swojskim doprawiając jak do klasycznego mielonego.
Na sztuk 16 potrzeba:
- 400 gramów mięsa mielonego - tu wieprzowina, ale nada się absolutnie każde
- 2-3 zmiażdżone ząbki czosnku
- łyżeczka startego świeżego imbiru
- garść posiekanej zielonej dymki
- 2-3 łyżki sosu sojowego albo duża szczypta soli
- ----------------------------------------------------
- ok. 100 gramów ryżu
- ok. 100 gramów kaszy gryczanej palonej
Wszystko do kreski razem dokładnie zmieszane, zagniecione na jednolitą masę i w kuleczki. Potem już tylko otaczanie w ryżu albo kaszy i można parować. Dobrze jest dłonią mocno ziarenka docisnąć bo po ugotowaniu będą się sypać jak igły ze suchej choinki. Kulki nie muszą być też otoczone bardzo dokładnie - ryż i kasza napęcznieją i tak.
Używam takiego bambusowego ustrojstwa, ale oczywiście zadziała dowolny parownik czy inny sprzęt dedykowany gotowaniu na parze, a są i spece, którzy ogarniają temat kawałkiem tetry rozciągniętej na garnku.
Jakieś pół godziny parowania i kaszkulki i ryżoklopsy gotowe do wielce satysfakcjonującego spożycia.
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik