MENU...
Facebook

Sałata z wątróbką i karmelizowaną cebulą

Sałata z wątróbką i karmelizowaną cebulą
Taka sałata obiadowa to w ogóle świetna sprawa. Robi się przeszybko, smakuje wybornie. Ja wiem, że zasadniczy obraz wątróbki jawi się w towarzystwie tłuczonych ziemniaków i smażonej cebuli, nierzadko podszyty też oparzeniami od tłuszczu i uciapkanej kuchni. Tu wykorzystane są elementy tej klasycznej konwencji, ale w formie lżejszej i podbitej ciekawymi smakami. 

Ilości ingrediencji nie są tak istotne więc skupmy się na nich samych i sposobie przygotowania.

Wyściółka to roszponka (może być inna sałata) i liście świego szpinaku. Na nich wygodnie leżą sobie plastry korniszona i suszone pomidory. Całość skropiona jest niewielką ilością oleju z zalewy pomidorów i sosu balsamicznego (do kupienia w każdym dyskoncie).

Teraz elementy wymagające chwili przygotowania.

Grzanki - wczorajszy chleb pociachany w kostkę, usmażony do schruptania na malutkim ogniu na kapce oliwy, posolony jeno odrobinę.  

Wątróbka (kura, kaczka, drób) - oczyszczona i osuszona papierowym ręcznikiem i usmażona. Z wątróbką jest tak, że ma w sobie dość dużo cieczy przeróżnych i podczas smażenia, kiedy struktura się spina, te ciecze wyciskane są na zewnątrz. Kiedy krople wpadają do oleju płyną na dno, ale po chwili zaczynają się gotować, parować, bąbel leci ku górze i powoduje eksplozję. Albolutnie najlepszym więc sposobem smażenia jest zrobienie tego na minimalnej ilości tłuszczy. Dosłownie kilka kropel rozsmarowanych na nieprzywierającej patelni i gra. Szybkie smażenie na dość dużym ogniu, posolenie i jest.

Jeszcze tylko karmelizowana cebula. Wątróbka bardzo lubi takie słodko-kwaśne towarzystwo. Potrzebna jest do tego:

  • cebula
  • łyżka oliwy
  • łyżka cukru albo miodu
  • łyżka octu - balsamicznego, jabłkowego albo winnego 

W ogóle najczęściej do takiego smażenia używam oliwy, ale może to być też inny olej albo masło. Cebulę ciacham w piórka, smażę na średnim ogniu do tak-mniej-więcej-miękkości. Wówczas dodaję substancji słodzącej, mieszam, a kiedy się rozpuści i zacznie lekko bulgotać - zalewam octem. Pierwsze uderzenie zapachu octowych oparów jest niestety dość nieprzyjemne, ale w obliczu smaku takiej karmelizowanej cebuli to nieznaczna tylko niedogodność. Można kapnąć jeszcze trochę whisky albo rumu - i zrobić o tak (kliknij i uważąj na brwi)

Sałatę posypałem jeszcze płatkami Grana Padano - bardziej dla rozjaśnienia całości, ale i smakowo komponują się naprawdę świetnie. 

Trochę się rozpisałem (cóż, google lubi obfite treści) ale zrobienie takiej sałaty nie powinno zająć więcej niż 20 minut. 

________________________________________ 

Lubisz zupy? Szukasz pomysłów na wspaniałe smaki i nowe, nietuzinkowe połączenia? 

Kliknij i zobacz wjazdowe kompendium zupowarnictwa: e-book "Świat ...jest do... Zupy". 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)