Śledzie korzenne
Na mniej więcej sześć takich porcji jak na dołączonej dokumentacji zdjęciowej:
- 5-6 filetów śledziowych a la matias z oleju
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka musztardy - stołowa, ostra, ziarnista - wedle woli i uznania
- 1 łyżka miodu
- 6 łyżek oleju - najlepiej jakiegoś tłoczonego na zimno - rzepakowy, lniany, rydzowy
- 1 łyżka soku z cytryny
- pół łyżeczki zmielonych goździków
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
- duża szczypta czarnego pieprzu
- łyżeczka świeżo startego imbiru albo pół łyżeczki suszonego
Jeśli śledzie są bardzo słone - na godzinkę do zimnej wody. Teraz operacja "cebula" - chodzi o to żeby pozbawić ją surowości nie tracąc jędrnej chrupkości. Moim niezawodnym sposobem jest pociachanie cebuli w paseczki, zasypanie łyżką soli i odstawienie na godzinę. Potem przelewam obficie wrzątkiem i gotowe.
Czas na smak. Do oleju dodaję sok z cytryny, musztardę i miód. Mieszam do uzyskania gładkiej emulsji.
Na tym etapie masz fantastyczny sos miodowo-musztardowy - gotowy. Idealnie pasuje do wędzonego albo marynowanego łososia.
Do emulsji dodaję wszystkie przyprawy, śledzie i cebulę. Dokładne zamieszanie i do lodówki - co najmniej kilka godzin.
Jako było rzeczone wyglądają mocno tak sobie i moim zdaniem wymagają zabiegów upiększających. Wpakowałem je w kieliszki. Wszystko wpakowane w kieliszki albo takie małe fensi pojemniczki wygląda lepiej. Górę dla urozmaicenia posypałem prażoną cebulkę i posiekaną dymką. Jeszcze tylko małe piwko, małe piwko z korzeniami... i generalnie Wham! :D
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik