MENU...
Facebook

Tatar z wędzonej ryby

Tatar z wędzonej ryby
Nazywam to tatar bo nazwa brzmi dobrze. Jest mięso, jest siekanie czyli większość się zgadza. Zresztą nie chodzi przecież o terminologię, tylko o coś dobrego do przekąszenia, a taki tatar przekąskowo sprawdzi się doskonale. 

Tatar wystąpi w składzie:

  • 1 wędzony pstrąg albo 2 filety - może być też inna wędzona ryba o zwartej konsystencji - karmazyn na przykład 
  • 1 papryka czerwona
  • łyżka śmietany 12% - albo gęstego jogurtu
  • 1 ogórek kiszony
  • pół pęczka koperku
  • sól, pieprz 
Najpierw papryka - trzeba ją upiec. Na jedną sierotkę szkoda grzać piekarnika, ale zawsze można wrzucić ja z boku przy pieczeniu czegokolwiek. Nie za długo. Chodzi o to żeby zmiękła i skóra odeszła bez stawiania oporu. 

Jeśli masz rybę w całości, ostrożnie widelcem ściągnij mięso ze szkieletu tak, by je jak najmniej uszkodzić. Postaraj się jak najdokładniej usunąć ości.

Zostaw kilka zgrabnych kawałków, które dołożysz na górę przy nakładaniu. Resztę rozdrobnij. Pokrój w niewielką kosteczkę ogórek kiszony i upieczoną paprykę.

Zostaw kilka gałązek koperku do dekoracji, resztę drobno posiekaj. Rybę, paprykę, ogórek i koperek wymieszaj z łyżką śmietany. Dopraw solą i pieprzem. Na tym etapie nie wygląda to za dobrze, ale jak wpakujesz na krakersy, pumpernikiel albo takie półkruche ciasteczka (kliknij) , przystroisz kawałkami ryby i koperkiem to robi się naprawdę elegancko.

________________________________________ 

Wiele niezwykłych przystawek skomponowanych w pełne zestawy imprezowe znajdziesz tutaj. 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)