Wątróbka duszona w nalewce
Kluczowa jest dobra nalewka. Oczywiście są miłośnicy przemysłowej masówki rzeczywiście maltretującej wątrobę... acz gorąco polecam nalewki z owoców nie produkowanych fabrycznie. Można na przykład, używając uroku osobistego, wyłudzić flaszkę od teścia, co też uczyniłem.
Na 4 porcje potrzebujemy co następuje:
- 500 gramów wątróbki drobiowej - ...kura, kaczka, drób
- 50 ml dobrej nalewki - tu jest wiśniowa, ale nada się w zasadzie dowolna
- 1 duża cebula
- łyżka oleju, oliwy albo klarowanego masła
- 100 ml dowolnego bulionu, rosołu, od biedy wody
- pół płaskiej łyżeczki mąki pszennej
- sól, pieprz
Robię to tak. Wątróbkę oczyszczam z całego tego niepotrzebnego i nieestetycznego tałatajstwa. Na patelni rozgrzewam tłuszcz i na średnim ogniu podsmażam cebulę - tak ze 2-3 minuty. Dodaję wątróbkę. Spokojnie - tłuszczu jest mało - więc nawet jak rzeczony podrób trochę strzela, to nie pryska. Przysmażam z wszystkich stron - czyli znów ze 2-3 minuty. Wówczas dodaję mąkę, mieszam żeby ją rozprowadzić - grudki niewskazane, solę, pieprzę i zalewam nalewką, a po mniej więcej minucie - bulionem. Na małym ogniu duszę, aż sos zredukuje się i zgęstnieje - kilka minut i gotowe.
Danie to niestety maluje się raczej w ciemnych barwach, ale kolorowe dodatki ogarną sprawy estetyki kulinarnej. Na przykład takie odsmażane kluski śląskie - czyste złoto.
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Gotowe zestawy imprezowe, w różnych stylach, na różne okazje. Od listy zakupów przez opis przygotowania krok po kroku, do podania.
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik