MENU...
Facebook

Zdrowsze naan

Zdrowsze naan
Takie płaskie pieczywo, w różnych odmianach, występuje na całej kuli ziemskiej, a przynajmniej obszarach zamieszkanych. I jest naprawdę fenomenalne. To wersja naan bardziej lekkostrawna i - śmiem twierdzić - nieco smaczniejsza.

Zwykle robione są w mniej więcej taki sposób (klik).  Żeby nadać waloru lekkostrawności potrzebujemy czasu. Tu jest tekst o działaniu drożdży jaki ongiś popełniłem. W skrócie działa to tak, że w fermentacji i procesach pochodnych rozbijane są białka - w tym gluten. To potrzebuje jednak czasu - dość dużo czasu. Ale każda godzina kiedy ciasto dojrzewa, jest godziną, której nie muszą przepracować potem jelita. 

Dodatkowo podczas takiej długiej fermentacji wytwarzają się kwasy, algehydy, gliceryna i inne cuda, które sprawiają, że wypieki mają znacznie lepszy zapach i smak.

Zrobimy to na tak zwanym zaczynie poolish, który jest wynalazkiem na miarę zmywarki do naczyń. 

Składniki na 12 chlebków

  • 500 gramów (plus nieco do podsypywania) mąki pszennej chlebowej 720 albo 750 - może być inna ale zobacz na udział białka w skłądzie. Powinno być co najmniej 11% 
  • 3 gramy drożdzy instant albo 8 gramów świeżych
  • 50 gramów jogurtu naturalnego
  • 10 gramów soli 
  • 250 gramów wody
  • łyżeczka oliwy albo oleju

Najpierw więc rzeczony zaczyn. Do zimnej wody (250 g) dodaj połowę drożdży - suchych to jakieś pół łyzeczki - i połowę mąki (250 g). Wymieszaj dokładnie, miskę przykryj albo wsadź do jakiejś reklamówiki i zostaw na 12-14 godzin w temperaturze pokojowej.

Po tym czasie zaczyn będzie wyglądać jak coś z filmów s-f. Tam już się podziała drożdżowa magia. Dodaj resztę drożdzy, jogurt, sól i kolejne 250 gramów mąki. Dobrze jest najpierw dodać połowę tej pozstałej mąki, wymieszać i dodać resztę. 

Teraz to wszystko zagnieć na gładkie, dość mękkie, acz sprężyste ciasto. Jeśli klei się za bardzo - podsyp mąką, ale nie przesadzaj. Kiedy kula ciastowa jest gotowa - dłonie zwilż oliwą/olejem i pomiziaj ją po całej powierzchni. Wpakuj ją z powrotem do miski (lepiej umyć ją w międzyczasie), przykryj szczelnie i zostaw na kolejnie 2-3 godziny - albo 8-10 w lodówce - tylko daj mu się ogrzać przed dalszą obróbką. Wkładanie drożdzowego ciasta do lodówki może wydawać się szaleństwem, ale jest fantastyczną, szeroko stosowaną techniką powolnej fermentacji.

Dobra. Finiszujemy. Podsypując mąką wyciągnij ciasto - już go nie zagniataj - podziel na 12 części i uformuj kulki. Daj im podpocząć jeszcze z kwadrans do pół godziny. Na małym ogniu dobrze rozgrzej patelnię z grubym dnem - najlepiej jakąś solidną żeliwną. Wałkuj - tak na dwa milimetry i piecz - po 2-3 minuty z każdej strony. A potem jedz... jedz... jedz... 

Do tego jeszcze takie masło czosnkowo-ziołowe. 

  • pół kostki masła
  • 2 zmiażdzone ząbki czosnku
  • duża szczypta soli
  • garść posiekanej kolendry albo pietruszki
 Możesz takich naan narobić na zapas. Owiń je czystą suchą ściereczką i wsadź tak do jakiegoś pojemnika albo woreczka. Ze 2-3 dni tak wytrzynmają. Można też zamrozić. Potem na minutę na patelnię albo do piekarnika - i są jak świeże. 

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?

Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Pięć gotowych menu, które zaskoczą, zachwycą i umilą każde domowe przyjęcie. Bogate, nietuzinkowe i estetycznie podane pyszności doskonale wpiszą się w każdą rodzinną uroczystość czy spotkanie towarzyskie.

Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego! Spróbuj! Ty i Twoi goście będziecie zachwyceni! 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)