MENU...
Facebook

Domowe tagliatelle z sosem grzybowym

Domowe tagliatelle z sosem grzybowym
W kategorii comfort food - to danie mogłoby być jednostką wzorcową w Sevres. Nie powiem - roboty trochę jest, ale... no właśnie... to jedno z tych dań, które wywołuje uczucie szczęścia i sprawia, że życie jest lepsze. Kilka składników, ciut zaangażowania i dzieje się magia.

To proporcje na 4 osoby, ale obawiam się, że przy dwóch też niewiele zostanie. Makaron w włoskim stylu - jędrny, sprężysty, mocno żółty - z semoliny, czyli mąki z twardej pszenicy.

Na makaron potrzeba:

  • 300 g mąki na makaron - jeśli nie ma w okolicy semoliny - typ 00 albo około 500
  • 6 żółtek ewentualnie 3 całe jajka
  • 3 łyżki zimnej wody
  • pół płaskiej łyżeczki soli

Teraz sos:

 

  • garść suszonych grzybów leśnych
  • litr czystego rosołu albo bulionu warzywnego -  na przykład takiego - jeśli nie masz zapasów, w większych sklepach można kupić całkiem porządne kostki bulionowe, bez wzmacniaczy, utwardzanych tłuszczy i innych takich. Wtedy 1 kostka na litr wody. 
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 100 g startego twardego sera typu parmezan
  • pęczek pietruszki
  • świeżo mielony pieprz
  • opcjonalnie sól

Grzyby dobrze jest wcześniej namoczyć. Godzina czy dwie wystarczą. Ja moczę je bezpośrednio już w bulionie. 

 

Makaron przygotowany wedle tej metody (kliknij). W skrócie - porządnie zagnieść, wsadzić do woreczka, odstawić na godzinę żeby gluten popracował, potem podsypując mąką rozwałkować (ok. 1 mm nawet ciut mniej), pociąć na paski mniej więcej 6-8 mm. Rozłożyć na blacie żeby trochę wysuchnął - jak mówił mój hun młodszy kiedy był młodszy. 

Namoczone w bulionie grzyby zagotuj i na małym ogniu gotuj koło 20 minut. Teraz przyda się głęboka patelni - chodzi o większą powierzchnię do odparowywania. Grzyby odcedź. Czysty bulion wlej na patelnię i zagotuj, dodaj śmietankę - trzydziestki są spoko, nie trzeba hartować, a i tak nie ma opcji żeby się zwarzyła - chyba że jest stara i sparciała. 

Grzyby pociachaj dość drobno, dodaj do sosu, obficie sypnij pieprzem, dodaj 3/4 sera i gotuj na malutkim ogniu - okresowo mieszając aż zredukuje się i zgęstnieje. Na koniec test smaku i ewentualna korekta zasolenia - sól była w bulionie i serze więc teoretycznie więcej nie trzeba.

Makaron do gara z wrzątkiem. Jeśli jest cienko rozwałkowany wystarczą mu 3-4 minuty. 

Teraz wystarczy już tylko odcedzić, przerzucić makaron do sosu, sypnąć na bogato posiekaną pietruszką, wymieszać, przełożyć na talerze, posypać jeszcze serem i pietruszką i można zanurzyć się w magii... Ludzie ludziom zgotowali ten sos... 

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?

Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Gotowe zestawy imprezowe, w różnych stylach, na różne okazje. Od listy zakupów przez opis przygotowania krok po kroku, do podania. 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)