Maślane bułeczki nadziewane
Farsz siedzuniowo-boczkowy. Siedzuń to taki grzyb, który wygląda trochę jak mózg, trochę jakby z rafy koralowej ściągnięty. Się napatoczył ostatnio w lesie, to został nadziany :)
- jest więc siedzuń, acz dowolne inne grzyby na pieczarkach skończywszy być mogą
- garść wędzonego boczku
- cebula
- łyżka masła
- sól, pieprz
Co się dało pociachać zostało pociachane, usmażone na maśle i doprawione.
Teraz buły:
- 20 gramów drożdzy świeżych, albo paczuszka instant
- 500 gramów mąki + trochę do podsypywania
- 75 gramów masła
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka cukru
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- dodatkowo żółtko i kapka mleka do posmarowania
- ewentualnie sezam albo zioła do posypania odgólrnego
Najpierw normalnie po drożdżowemu - czyli zaczyn. Mleko przyjemnie ciepłe - do niego drożdże, cukier, łyżka mąki i na kwadrans w odstawkę, żeby popracowało.
Potem zaczyn do mąki, sól i zagniotka. Kiedy ciasto jest już zasadniczo ciastowate - masło - roztopione, ale nie gorące. Z delikatnością masażysty należy je wmasować w masę i ciasto znów odstawić do wyrośnięcia - około godziny.
Potem bez zagniatania ciasto formuję w walek i dzielę na częsci. Z tego przepisu wychodzi osiem buł solidnych jak pięść Ralpha Demolki, lub też więcej mniejszych - jak kto woli.
Teraz część najtrudniejsza :) Z kawałków ciasta formuję placki - mniej więcej centymetrowej grubości, nakładam farsz i zlepiam je trochę jakbym składał sakiewkę. Z suchym farszem jest jeszcze spoko, np taki starty ser słucha się :) i siedzi tam grzecznie. Ale z takimi zmaślnionymi grzybami to już tak łatwo nie jest - rozłażą się jak pochód pierwszomajowy.
Uformowane bułki kładę już na papierze na blasze i daję im jeszcze pół godziny na nabranie puszystości. Jeszcze tylko maźnięcie z góry rozbełtanym z kapką mleka żółtkiem, ewentualne sypnięcie czymkolwiek i do piekarnika - 180 stopni - zależnie od wielkości 20-30 minut.
Na świeżo lodzio -miodzio, a nawet po trzech dniach odgrzane w piekarniku wciąż są ekstra.
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi, party w ogrodzie? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik