Pizza piwna
Jest w tym przepisie jedno wielkie Ale - ciut więcej niż pinta :) Tu użyłem Red Irish Ale, ale zdecydowanie można poeksperymentować z subiektywnie ulubionymi piwami.
Skład:
- 1 kg mąki pszennej - najlepiej typu 00 (ewentualnie 500) - plus jeszcze całkiem sporo do podsypywania
- 1 gram suszonych drożdży - to mniej niż pół łyżeczki
- 0,6 l piwa
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżeczki soli
- ok. 20 ml oliwy - 4 łyżki
Całość przygotowana dokładnie tą metodą: >> TU KLIKNIJ <<
Różnica zasadnicza w etapie trzecim. Przygotowane kule ciasta - dobrze jest ułozyć w jakimś pojemniku, zakryć dokładnie pokrywką albo folią i wstawić do lodówki na minimum dobę.
Wyciągnąć co najmniej kwadrans przed pieczeniem, żeby się ogrzało nieco i nabrało większej elastyczności.
To zdecydowanie pizza dla cierpliwych, ale z drugiej strony można zrobić ciasta na zapas i niech sobie leży.
________________________________________
Szukasz pomysłu na imprezę domową?
Tutaj znajdziesz o wiele więcej!
Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!
To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.
Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy.
Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.
Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego!