Przystawka krewetkowa
Na świeżo smakuje jakieś siedem i pół razy lepiej, więc najlepiej przygotować przed samym podaniem. Kłopot to jednakże niewielki bo robi się w kilka minut. Podałem na muszlach przegrzebków, ale mała miseczka czy nawet ładny kieliszek też ogarnie temat.
Potrzebujemy w ilościach dowolnych:
- krewetek - zdecydowanie surowych, mogą być mrożone byle nie blanszowane (surowe są najczęściej szare, blanszowane różowe, na opakowaniu jest napisane). Znaczy jasne - nikomu od blanszowanych głowa nie wybuchnie, ale dla mnie to jak ketchup do pizzy,
- szynki parmeńskiej - albo jakiejś podobnej, przy czym w tym przypadku raczej unikałbym tej najtańszej dojrzewającej z biedry, dokładnie z takich samych powodów jak wyżej
- czosnku - ząbek czy dwa na porcję - pociachane
- pomidorków koktajlowych - pociętych na pół
- kapki oliwy
- odrobiny soli
- listków rukoli czy jakiejś innej zieleniny
Wszystko raz-dwa na jednej patelni. Najpierw rozgrzewamy patelnię i na sucho, na średnim ogniu, podpiekamy szynkę - pół minuty z każdej strony. Odkładamy na boczek (boczek zawsze spoko). Teraz na patelnię kapka oliwy, ogień wciąż średni, czosnek, a po chwili smażenia krewetki. Dla ludzi przeciągających krewetki jest specjalne miejsce na samym dnie piekła więc naprawdę - ciut posolić i maks minuta z każdej strony. Wystarczy, że krewetkowa szarość zmieni się w róż i koniec. Można już krewetki, szynkę i czosnek szykownie układać. Na sam koniec rzucić jeszcze na patelnię na 30 sekund pomidorki. Całość kompozycji wizualnie przełamać zieleniną i proszę bardzo.
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Gotowe zestawy imprezowe, w różnych stylach, na różne okazje. Od listy zakupów przez opis przygotowania krok po kroku, do podania.
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik