MENU...
Facebook

Rybne curry z naan

Rybne curry z naan

Takie fiszkury to danie z kategorii "szybko się robi", jeszcze szybciej zjada. Do tego chlebki naan (z mąki pełnoziarnistej - że tak niby zdrowiej) - nadają się do umaczania w tym pysznym, pikantnym, kokosowym sosie - jak politycy w aferze korupcyjnej.

Z córy jest tak, że co się nie wsadzi będzie dobrze :D Ja wszedłem w żółte, bo miałem trochę upieczonej dyni.

Zrobiłem tak:

1 czerwoną cebulę, pół papryki czerwonej (pociachane na małą kostkę), 2 zgniecione ząbki czosnku, pociachaną na drobno papryczkę chilli i starty kawałek imbiru (wielkości kciuka) podsmażyłem ok. 3 minut. Dodałem łyżeczkę czerwonej papryki słodkiej, łyżeczkę garam masala, łyżkę żółtej pasty curry, sporą garść pokrojonej w kostkę upieczonej uprzednio dyni. Po 2 minutach zalałem to mlekiem kokosowym (1 puszka). Jak się zagotowało wrzuciłem ok. pół kilograma pokostkowanych filetów ryb - tuńczyk, pstrąg łososiowy i mintaj. Tak się pogotowało jeszcze kilka minut - z siedem może - i gotowe. Jak komu za mało ostre to można poprawić sosem siriracha albo pokrewnym. Na górę sypnięcie kolendrą i pycha.

Naaan to indyjska wariacja ciasta drożdżowego z patelni. Materia trochę podobna do chaczapuri.
Na 6-8 placków:
  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki ciepłej wody
  • duża łyżka jogurtu
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • opakowanie suszonych drożdży albo ok. 15 gramów świeżych
  • łyżka roztopionego masła.
Drożdze z cukrem do wody - niech trochę popracują, po kwadransie reszta składników i zagniatanie (trochę trzeba podsypywać). Aliganckie, sprężyste ciasto na porcje - w kuleczki - najlepiej formować lekko zaolejonymi dłońmi i niech z pół godziny poodpoczywają i podrosną. Potem spulchniałe bułeczki rozwałka na cienko i na suchą rozgrzaną patelnię z grubym dnem - 2-3 minuty z każdej strony. Gotowe naan można jeszcze maznąć roztopionym masłem albo oliwą.

________________________________________ 

Szukasz pomysłu na imprezę domową? 

Tutaj znajdziesz o wiele więcej! 

Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!

To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.  

Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy. 

Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.

Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego! 

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)