MENU...
Facebook

Pulled pork burger

Pulled pork burger
Tak, tak, - pulled pork - znów te zagraniczne amerykańskie nazwy. Ale - szarpana łopatka wieprzowa brzmi chyba jeszcze gorzej. No bo w końcu kim był ten cały Wieprzov, a w ogóle to dawnych sowieckich "przyjaciół" dziś już nie lubimy.  Ale do sedna. A w sednie mięso, które choć długo, robi się samo, a czas oczekiwania rekompensuje swoją wspaniałością.

Ze składem - jak w filmie. Jest gwiazda, kilka ważnych ról drugoplanowych, a co do reszty - scenariusz jest tak dobry, że można mieszać do woli. 

Potrzebujemy więc przede wszystkim: 

  • wieprzowiny - najlepiej łopatki, ewentualnie szynki - co najmniej 1,5 kg - znaczy: technologicznie waga nie ma specjalnie znaczenia, ale jak piekarnik ma kilka godzin żreć prąd to niechże to ma jakiś większy sens
  • soli
  • papryki wędzonej w proszku
  • czosnku - kilku rozgniecionych ząbków
  • przypraw - fakultatywnych, dowolnych, ulubionych - bardzo fajnie działa gwiazdka anyżu, kilka goździków, ziarna kolendry, można też użyć i gotowych mieszanek kebabowych czy do mięsiw wszelakich, a można nie dodawać nic i też będzie ok

 

Na początku kuracja SPA - kąpiel solankowa - czyli oczyszczone ze zbędnych błon mięso zalewamy słoną wodą (dobrze jest wsadzić je do miski bo inaczej woda rozlewa się po kuchni ;) - i do lodówki na 12-24 h. 

Po rzeczonym czasie wyciągamy, osuszamy, nacieramy przyprawami i dajemy chwilę, żeby wyciągnięte z zimnicy mięso nieco się ogrzało. 

Piekarnik na 140 stopni. Mięso w zamkniętej brytfance, albo innym naczyniu na żar odpornym. Około czterech godzin. 

Po wyłączeniu piekarnika dobrze jest mięso w środku zostawić jeszcze na godzinę czy dwie, ale można śmiało szamać od razu. 

Ostatni etap to widelce w dłonie i można pobawić się w Wolverina czy Freddiego Krugera.

No i teraz opcji jest kilka. 

1. Poszarpane mięso po prostu mieszamy z "sokami" jakie zeń wypłynęły.

2. Z tego co wypłynęło robimy klasyczny pieczeniowy sos - zagęszczony np. kapką mąki - i wówczas mieszamy z mięsiwem

3. Robimy 1 albo 2 i do wszystkiego dodajemy sosu BBQ - na przykład takiego - albo dowolnie innego  

Jeszcze tylko burgerowa buła - można tak (kliknij po przepis)  - albo łatwiejszym i szybszym sposobem przez zakup w handlu detalicznym. 

Sałata, ogórek, cebula, pomidor - co tam kto w burgerach lubi - i luz i nie ma się co szarpać...  

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)